Facebook’a Hindistan darbesi!

Facebooka Hindistan darbesi

Önümüzdeki 15 yıl içerisinde 5 milyar kullanıcıya ulaşmayı hedefleyen Facebook’a Hindistan’dan büyük bir darbe geldi.

Sosyal ağın ücretsiz ama kısıtlı internet servisi olan Facebook Free Basics ülkede alınan karar ile yasaklandı. Ülkenin Ulusal Telekomünikasyon Düzenleme Kurulu, Free Basics ve türevlerinin ağ tarafsızlığı ilkesine zarar verdiklerini öne sürerek yasakladı.

Önümüzdeki 15 yıl içerisinde 5 milyar kullanıcıya ulaşmayı hedefleyen Facebook’a Hindistan’dan büyük bir darbe geldi. Sosyal ağın ücretsiz ama kısıtlı internet servisi olan Free Basics ülkede alınan karar ile yasaklandı. Ülkenin Ulusal Telekomünikasyon Düzenleme Kurulu, Free Basics ve türevlerinin ağ tarafsızlığı ilkesine zarar verdiklerini öne sürerek yasakladı. Alınan bu karar sadece Free Basics için değil, kullanıcıların veri paketine zarar vermeyen ve ücretsiz erişim sağlayan servislerin tamamını kapsıyor.

Hindistan Telekomünikasyon Düzenleme Kurulu (TRAI) bu kararını Facebook ve ağ tarafsızlığı savunucuları arasında yaşanan uzun soluklu mücadelenin sonunda verdi. Free Basics geçtiğimiz Aralık ayında TRAI tarafından konunun değerlendirilmesi sırasında geçici olarak engellenmişti. Popüler sosyal ağ platformu ise bu karar üzerine Hindistan kamuoyunda Free Basics’e destek sağlamak amacıyla büyük bir kampanya başlatmıştı. Sosyal paylaşım sitesinin pano ve gazete reklamları için yaklaşık 45 milyon dolar harcadığı belirtiliyor.
Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in The Times of India gazetesinde yayınlanması için yazdığı bir makalede hem Free Basics’i savunuyor hem de servisin tartışma konusu olmasından duyduğu şaşkınlığı dile getiriyor.

ZUCKERBERG DAYANIYOR

Hindistan’da alınan bu karar sonrasında Facebook sayfasında yaptığı açıklama ile kaarrın karşısında hayal kırıklığı yaşadığını dile getiren Zuckerberg, yılmayacağını ve yollarına devam edeceklerinin altını çizdi. Zuckerberg daha önce de Hindistan’da engellenen servisi üzerine açıklama yapmış ve Free Basics isimli servisi hastan ve kütüphanelere benzetmişti. The Times of India gazetesinde yayınlanan makalesinde de kütüphanelerin tüm kitapları sunmadığını ve hastanelerin tüm hastalıklara çare bulmadığını belirtirken ortada yapılan bir iyiliğin bulunduğunu kaleme almıştı. Free Basics için de aynı şeyleri dile getiren Zuckerberg belli sitelere ücretsiz erişim sağlamasına rağmen kamusal fayda oluşturan bir platform olduğunu öne sürmüştü.

Bakalım Facebook, Hindistan’da aldığı bu darbeye iyi bir cevap verebilecek mi?

Apple adaptörlerini topluyor!