Facebook sahtekarlıkları yasaklayan politikası yüzünden bir videoyu kaldırdı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında yürürlüğe giren politika neticesinde sahte bir video kaldırıldı. İşte tüm detaylar.
Çarşamba günü Facebook, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’yi gösterdiği iddia edilen, ancak aslında kalitesiz vesahte olan bir videoyu kaldırdığını doğruladı. Meta’nın Güvenlik Politikası başkanı Nathaniel Gleicher yaptığı açıklamada, “Bugün erken saatlerde ekiplerimiz, Başkan Zelensky’nin asla yapmadığı bir açıklamayı yayınladığını iddia eden sahte bir videoyu belirledi ve kaldırdı” dedi.
Video “Güvenliği ihlal edildiği bildirilen bir web sitesinde göründü ve ardından internette gösterilmeye başladı.” Şirketin videoyu iki yıldan fazla bir süredir deepfake kullanımını yasaklayan “manipüle edilmiş medya” politikasına uygun olarak çektiği açıklandı. Doğrulama web sitesi Snopes, “kötü yapılmış” olarak nitelendirdiği videonun, bir Ukraynalı televizyon kanalında da yayınlandığını bildirdi. Site ayrıca, Zelensky’nin kafasının “boynuna tam oturmadığı” gerçeği gibi, görüntünün sahte olduğuna dair bariz işaretler olduğunu da kaydetti. Zelensky de Instagram hesabından videoyu yalanladı. Sahte videolar bir dönem tüm internette yayılmıştı. Bunların ayırt edilmesi ise zamanla daha kolay bir hale geldi. Gelişen teknoloji sayesinde artık neyin doğru neyin yanlış olduğunu seçmek daha kolay oluyor. Ancak savaş gibi durumlarda dahi yalan videolar yayınlayarak durumu manipüle etmek isteyen insanların var olması oldukça üzücü. Neyse ki sosyal medya şirketleri aktif adımlar atıyor.