Facebook Aquila ilk uçuşunu başarıyla tamamladı!

facebook aquila 1

Facebook Aquila isimli drone türü cihazın ilk uçuşu başarıyla tamamlandı. Enerjisini güneşten alan bu araç, üzerinden geçtiği bölgelere yüksek hızlı internet verebilecek!

Yaklaşık iki yıldır Facebook’un üzerinde çalıştığı bir araç olan Aquila’dan güzel haberler var. Internet.org kapsamındaki projelerden biri olan Facebook Aquila, Afrika gibi geniş arazilere, yukarıdan 100 kilometrekarelik bir alanda internete erişim imkanı tanıyacak.

facebook-aquila-2

Facebook Aquila nasıl çalışıyor?

Yapısı itibariyle bumeranga benzeyen hava aracı, insansız olarak uçabiliyor ve yerden kontrol edilebiliyor. Zaten bu sebeple drone olarak lanse ediliyor. Dört motora sahip olan Aquila, uçması için gerekli elektrik enerjisini, kanatları üzerindeki güneş panelleri sayesinde depoluyor.

18 ile 28 km (60.000 – 90.000 feet) arasında bir irtifada uçabilen Aquila, altındaki 100 kilometrekarelik alana Wi-Fi üzerinden internet erişimi sağlayacak.

34 metrelik kanat açıklığı ile dünyanın en yaygın yolcu uçaklarından biri olan Boeing 737’nin genişliğine sahip olan bu drone, son derece geniş olsa da aslında oldukça hafif ve verimli bir hava aracı. Ağırlığı net olarak paylaşılmış olmasa da Facebook, standart bir elektrikli otomobilin üçte biri ağırlığında olduğunu vurguluyor.

Facebook, Aquila’nın aylarda havada kalabilecek şekilde tasarlandığını söylüyor. Beklenen süre yere inmeden 2 ay havada kalabilmesi. Bu süreyi sağlayan en önemli etken ise cihazın sadece üç adet saç kurutma makinesi kadar elektrik tüketmesi ve tükettiği elektriği güneşten tekrar sağlayarak kendi kendine yetebilmesi. Aquila gökyüzünde yaklaşık olarak saatte 130 km hızda ilerleyecek. Testlerin bir süre daha devam edeceği söyleniyor.

Note 7 iris tarayıcıya sahip olacak!