Erişim Engelleri Yüzünden Şirketler İş Yapamaz Hale Geldi

5711b80d18c77334e08c5e1e

Dün akşam dünya çapında en çok kullanılan bulut depolama servisleri olan Google Drive ve Dropbox engellendi. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise Microsoft’un bulut depolama hizmeti OneDrive’ın engellendiği ortaya çıkmıştı. Son olarak ise geliştiricilerin kullandığı en temel servislerden birisi olan GitHub engellendi. Engeller nedeniyle internet üzerinden iş yapan pek çok şirket iş yapamaz hale geldi.

Servislerin tamamına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun kararıyla harhangi bir mahkeme kararı olmadan engel konuldu. Yasa gereği bu hakka sahip olan BTK, Google Drive, OneDrive, Dropbox ve Github’a erişim engeli getirdi.

‘Berak Albayrak’ın Mailleri Sızdırıldığı için Engellendiler’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın mailleri ReadHack grubu tarafından geçtiğimiz günlerde ele geçirilmişti. Grup gözaltında ve tututlu bulunan bazı isimlerin serbest bırakılmaması halinde maillerin yayınlanacağını açıklamıştı. İstenilen olmayınca ise mailler yayınlanmaya başladı. İddialara göre bulut depolama servisleri ve geliştiricilerin ana kaynaklarından olan GitHub maillerin bazılarının buralarda depolanması nedeniyle engellendi. İddia ve engelleme hakkında resmi makamlardan herhangi bir açıklama ise yapılmadı.

Yazılım Geliştiricilerinin Temel Kaynaklarından Birisi Engellendi

Yazılım geliştircilerinin doküman arama, ortak geliştirme çalışmalarında bulunma gibi amaçlarla kullandığı ücretsiz bir servis olan Github sabah saatlerinde engellendi. Engellenen diğer servislerden daha farklı bir çalışma yöntemine sahip olan Github, grup çalışması yapmak isteyen özgür yazılım geliştiricilerinin en önemli uğrak noktalarından birisiydi.

‘Yeni Yazılımların Geliştirilmesi Engelleniyor’

GitHub özellikle özgür yazılım dünyasında aktif olarak kullanılan bir servisti. Yerli işletim sistemlerimizden Pisi Linux bile GitHub üzerinden geliştirilmekteydi. Servisin engellenmesi geliştirme çalışmaların aksaklıklara neden oldu. Geliştiricilerin büyük çoğunluğu VPN kullanmayı hayatlarının bir parçası haline getirse de gelen bu yasak tüm geliştiricileri zorladı.

Google Drive Kullanan Üniversite ve Şirketler İş Yapamaz Halde

Google ve Microsoft sundukları Office, mail ve bulut depolama servisleri ile müşterilerine kapsamlı bir internet hizmeti sunuyordu. Bu hizmetlerin içerisinde şirket içerisinde dosya paylaşımını sağlayan Google Drive, okullarda kullanılan Google Classroom gibi hizmetlerde bulunuyordu. Drive hizmetinin engellenmesi nedeniyle pek çok şirket, üniversite ve kişinin iş akışları bozulmuş durumda.

Yasaklar Ne Zaman Kalkar?

Geçtiğimiz yıllarda Twiiter, Facebook ve YouTube’a gelen engellerde yaklaşık 1 hafta içerisinde engeller kaldırılmış ve erişim yavaş yavaş eski seyrine dönmüştü. Ancak bu kez engellerin kaldırılıp kaldırılmayacağı ve ne zaman kaldırılacağı bilinmiyor.

Google Drive’dan Sonra GitHub da Engellendi!