Yapılan bir ankete göre 18 yaşından önce iş hayatına atılanların çoğunun lise mezunu olduğu gözlemlenirken, eğitim seviyesi arttıkça işe başlama yaşı yükseliyor.
İş hayatına başlama yaşı, eğitim durumu ve sektörler üzerinden bir anket gerçekleştirildi. İş arayanlar ve çalışanların katılımıyla gerçekleştirilen ankette “İş hayatına kaç yaşında başladınız?”, “Eğitim durumunuz” ve “Hangi sektörde çalışıyorsunuz?” soruları yöneltilirken, farklı meslek gruplarından binlerce kişi oy kullandı. 4073 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anket, eğitim seviyesi arttıkça işe başlama yaşının yükseldiğini ortaya koydu.
İş hayatına 18 yaşından önce başlayanlar ağırlıkta
İş hayatına kaç yaşında başladınız? sorusunu cevaplayan bireylerin yüzde 44’ü 18 yaşından önce çalışma hayatına başladıklarını belirtti.
Ankete katılanların yüzde 32’si 18-20 yaş arasında, yüzde 16’sı 21-25 yaş arasında, yüzde 4’ü 26-30 yaş arasında, yüzde 3’ü ise 31-35 yaşları arasında iş hayatına katıldıklarını belirtti.
Ankette eğitim durumlarına göre yapılan değerlendirmede ise eğitim seviyesi arttıkça işe başlama yaşının da yükseldiği gözlemlendi.
İlkokul mezunlarının yüzde 61’i ve lise mezunlarının yüzde 53’ü 18 yaş altında çalışma hayatına atılırken; ön lisans mezunlarının yüzde 46’sı ve lisans mezunlarının yüzde 35’inin 18-20 yaş arasında iş hayatına atıldıkları gözlemlendi.
Anket, yüksek lisans mezunlarının ise yüzde 47’sinin 21-25 yaş arasında iş hayatına atıldığını ortaya koydu.
İşe başlama yaşıyla ilgili önemli verileri ortaya koyan anketinde yer alan cevaplara göre 18 yaş altı işe başladığını belirten bireylerin en çok gıda, otomotiv ve tekstil sektörlerinde ortaya çıktı.
Ankete katılan 18-20 yaş arası bireylerin gıda, tekstil ve eğitim; 21-25 yaş arası bireylerin eğitim, turizm ve güvenlik; 26-30 yaş arası bireylerin mağazacılık / perakendecilik, gıda ve inşaat; 31-35 yaş arası bireylerin güvenlik, eğitim ve gıda sektörlerinde çalıştığı gözlemlendi.
Anket verileri gençlerin iş dünyasına erken yaşta dahil olduklarını ve tercih ettikleri sektörleri ortaya koymasının yanı sıra aynı zamanda da bir yandan gençlerin kariyer planlamalarını önemsediklerini, diğer yandan ise gençlerin iş dünyasındaki rolünün önemli olduğunu gösterdi.