#İŞBİRLİĞİ
Pek çoğumuzun hayatına Pro Evolution Soccer, yani PES olarak giriş yaptı. Aslında daha öncesinde Winning Eleven olarak da biliniyordu. Yıllar geçtikçe “PES” kavramını benimser, FIFA serisini ikinci plana atar olduk. Sonra bir şeyler oldu ve FIFA, tahtını PES’ten geri aldı. Her sene rekabet biraz daha artsa da PES’ten büyük bir atak göremedik kolay kolay… Ve şimdiye geldiğimizde, bu kez karşımızda eFootball PES 2020 var. Evet, ilk kez “eFootball” ibaresini görüyoruz, zira online karşılaşmalara, elektronik sporlara daha fazla odaklanan, gerçekçi futbol hissini daha iyi sunmak isteyen bir oyunla birlikteyiz.
eFootball PES 2020 inceleme. Gerçekçi futbol deneyimi
Öncelikle şunları söylememe izin verin. Eğer yıllardır FIFA serisiyle içli dışlıysanız ve PES serisine göz atmak istiyorsanız, eFootball PES 2020 iyi bir başlangıç olacaktır. Eğer zaten yıllardır PES oynuyorsanız, bu oyun ile PES 2019 arasında çok da ciddi farklar olduğunu söylemeyiz. Tabii ki farklılıklar var, ama bunlar için “geliştirmeler ve düzenlemeler” tabirlerini kullansak daha iyi.
Bildiğiniz üzere PES ve FIFA serisi arasında pek çok fark mevcut. En basitinden FIFA’da pek çok lisanslı takım ve futbolcu yer alırken, PES ise arcade değil de daha gerçekçi futbol hissini sunmaya odaklanıyor.
Ve maç başladı
eFootball PES 2020’nin menüleri eskiye nazaran daha sade ve kullanışlı olarak hazırlanmış. Türkçe dil desteğinin yine sunuluyor olması güzel. Öte yandan Spor Toto Süper Lig de lisanslı olarak oyunda yer alıyor. Bir zamanlar yerli takımlarla oynamak için resmi olmayan yamaların yayınlanmasını beklerdik, neyse ki bu sefer öyle değil.
Geleneğim olarak, yeni bir futbol oyununu ilk kez deniyorsam, modlara ve diğer detaylara bakmadan önce dostluk maçı yapmayı tercih ederim. Böylesi tanışmalar daha doğal geliyor bana. Trabzonspor’u alarak ilk maçımı Fenerbahçe, ikinci maçımı da Galatasaray’la yaptım. Fenerbahçe’yi 1-0 yenerken, Galatasaray’la ise çok pozisyon bulmama rağmen 0-0 berabere kaldım. Tabii sonrasında Matchday yani Maç Günü modu ve Master Lig’i de denedim. Detaylardan kısa kısa söz edeceğim.
Daha gerçekçi oynanış, haliyle daha zor…
PES 2020’nin size sunduğu ilk detay, sahadaki her unsurun aslında zor olduğu. Yanınızdaki arkadaşınıza kısa bir pas atmak bile öyle kolay değil. Hatırlarsanız eskiden gözü kapalı pas verir, orta açardık ve çoğu zaman da topun adrese teslim edildiğini görürdük. Şimdi işler daha da değişti. İsabetli pas vermek için gerçekten hem açıyı hem de vuruş şiddetini iyi ayarlamalısınız.
Gelelim çalımlara. Öyle her oyuncuyla kolaylıkla çalım atamıyorsunuz. Yönettiğiniz oyuncunuzun hem hızlı olması gerekiyor hem de kıvrak bilek hareketlerine sahip olması gerekiyor. Bu özellikleri göz önüne alırsak, örneğin Messi ile bire birde rakiplerinizi rahatlıkla geçebilirsiniz. Çünkü Messi gerçekte de böyle bir oyuncu. Ama örneğin Gökhan Gönül ile bu kadar rahat çalımlar atıp ceza sahasına ilerleyemezsiniz. Yani oyun, gerçekte neyse burada da onu sunmaya çalışıyor. Tabii bu durum, savunma tarafında da gerçeği gibi işliyor.
İkili mücadeleler hem görsellik hem de oynanış mekaniği anlamında biraz daha geliştirilmiş. Her ayağa kaydığınızda hop diye topu alacağınızı sanmayın. Zira pas ve orta yaparken nasıl belli bir seviyeyi tutturmanız gerekiyorsa, aynı şey burada da geçerli. Rakibinize faul yapmanız büyük olasılık ve kart görmeniz de öyle tabii.
Yapay zekâyı genel olarak beğendim, ama zaman zaman saçmalıyor. Hele ki bazen oyuncularınız önlerinden geçen toplara öylesine bakıyor ve o sırada yönettiğiniz oyuncuyu da değiştiremiyorsunuz ve bu cidden sinir bozucu. Yıllardır bunun devam ediyor olması üzücü.
PES serisindeki top fiziklerini genel olarak beğenirim. Bu oyunda da o tok, güzel hissi alabiliyorsunuz. Ne bir balona vuruyorsunuz ne de bir gülleye. Özellikle uzak mesafelerden köşelere doğru şut çekmek çok zevkli. Tabii usta ayaklarla şut çekmek kaydıyla.
Tüm bu detaylar, güzel bir futbol atmosferini oluşturuyor. Zor, ama güzel bir atmosfer. Eğer alışık değilseniz, biraz sabırlı davranmanızı öneririm. Sonucunda daha iyi oyun planları, daha iyi taktikler kurarak oyunda daha fazla vakit geçirmeye başladığınızı fark edeceksiniz.
Gelelim lisanslı takımlara, güncel kadrolara
Lisansı olmayan takımlar ve ligler ne yazık ki PES serisinin kronik sorunu ve benzer şeyler PES 2020’de de var. Oyundaki lisanslı ligler oldukça az. Bizim ligimiz de bunlarda bir tanesi. Konami’nin son yıllarda özellikle futbol takımlarıyla yaptığı partnerlikler dikkat çekiyor. Böylelikle bu oyunda Barcelona, Manchester United, Bayern Munich, Juventus ve Arsenal gibi büyük takımları lisanslı olarak kontrol edebiliyoruz. Ne yazık ki sıkı bir El Classico için lisanslı Real Madrid’e sahip değiliz.
Takım kadrolarına baktığımızda, genellikle kadroların güncel olduğunu görüyoruz. Ek olarak, kısa aralıklarla yayınlanacak resmi güncellemeler sayesinde kadrolardaki son değişikliklerin de bire bir oyuna yansıtılması hedefleniyor.
Unutmadan, oyunda lisanslı olarak Fenerbahçe’nin stadyumu da yer alıyor.
Az evvel yukarıda belirttiğim gibi, ligimiz için artık bir yama beklememize gerek yok, ama sanırız diğer lig ve takımlar için resmi olmayan yamalar yine hazırlanacaktır.
Online rekabet zevklidir, ama gerçekten rekabet var ise…
Oyunun Master League modunda da pek çok düzenleme var. Bu kez isterseniz Maradona gibi bir ismi tercih edebilir, kuracağınız takımla üst sıraları hedefleyebilirsiniz. Yapımcılar, yeni bir diyalog sistemi ve yeni ara videolarla daha gelişmiş bir sistem oluşturmak istemiş. Yine de ara detaylar bir süre sonra can sıkabilir diye düşünüyorum. Transfer sistemi, oyuncuların sağlık durumları, moralleri ve aldıkları paralar da eskiye kıyasla daha detaylı ve önemli konumda.
Oyunun online tarafı an itibarıyla pek aktif değil. Bazen eşleşme ekranında dakikalarca beklediğiniz oluyor. Tabii seviyeniz ne ise rakibiniz de ona göre belirleniyor. Maç kazandıkça da daha üst seviye rakiplerle karşılaşıyorsunuz.
Görsel ve işitsel detaylar
Oyunun grafikleri güzel. Futbolcu modellemeleri, stadyum tasarımları, taraftarlar ve atmosfer güzel yansıtılmış. Özellikle dünya çapında bilinirliği bulunan futbolcuların tasarımları detaylı olmuş. Ligimize baktığımızda, dört büyük takımda yer alan pek çok yerli ve yabancı futbolcunun tasarımlarının iyi olduğunu söyleyebiliriz.
İşitsel tarafa geldiğimizde, an itibarıyla kulağıma takılan bir müzik olmadı. Spikerler genel olarak iyi ve stadyum atmosferi ve tezahüratlar da fena değil. Gol sevinçlerinin de biraz daha ateşli olmasını isterdim doğrusu.
Toparlamak gerekirse…
eFootball PES 2020, güzel grafikleri bulunan, gerçekçi bir oyun sistemine sahip ve Spor Toto Süper Lig’i bünyesinde barındıran bir futbol oyunu. Başta da dediğimiz gibi eğer uzun süredir FIFA oynuyor ve PES serisine geçiş yapmak istiyorsanız, PES 2020’nin iyi bir başlangıç olabileceği düşünüyoruz. Eğer PES tarafında deneyimliyseniz, PES 2019 ile 2020 arasında çok da ciddi farkların olmadığını tekrar edelim.