#İŞBİRLİĞİ
Endüstri 4.0’ın Kilit Noktaları
Endüstri 4.0 üç kilit noktasından oluşuyor. Bunların ilki yine adını son dönemde sıkça duyduğumuz Nesnelerin İnterneti. Üretim hattına entegre edilen çok sayıda sensör sayesinde sürecin tamamı canlı olarak tüm detaylarıyla takip edilebilecek. Sensörler sadece yaşanabilecek sorunları tespit etmek amacıyla kullanılmıyor elbette. Üretim hattının her noktasından sürekli akan veri, daha verimli bir üretim süreci elde edilmesi için işlenebiliyor.
İşte bu noktada devreye ikinci kilit nokta olan Büyük Veri ve veri analitiği giriyor. Büyük fabrikalarda, çok detaylı üretim süreçlerinin kilit noktalarından elde edilen veriyi anlamlı bir hale getirip yorumlamak çok büyük önem taşıyor. Sensörlerden elde edilen devasa boyutlardaki veri akışı, kendi kendine öğrenebilen yapay zekaya sahip güçlü bilgisayarlar ve özel analitik araçları ile hızlı bir şekilde analiz edilmek zorunda. Bu sayede üretim verimini büyük ölçüde artırmak, yaşanabilecek problemleri çok daha önceden görmek mümkün oluyor.
Endüstri 4.0’ın tamamen hayata geçebilmesi için gereken bir diğer kilit nokta ise bağlantı altyapısı ve bunun güvenliği. Tüm bu bahsedilen süreçlerin kusursuz işlemesi için çok güçlü bir iletişim altyapısına gerek duyuluyor. İletişim altyapısının kesintiye uğraması üretimin kesintiye uğraması anlamına geliyor ki bunu kimse istemez.
Tüm bu kilit noktalarının sağlanması ile ortaya “akıllı fabrikalar” çıkıyor.