Dokunmadan Uzaktan Teşhis

Dokunmadan uzaktan teshis

Xerox, Hindistan’daki AR-GE merkezinin ve Amerika’daki Webster AR-GE merkezinin ortaklaşa yürüttüğü bir proje ile bazı vücut tepkilerini hastalara dokunmadan izlemeyi sağlayacak bir kamera sistemi geliştirdi.

 Xerox’un geliştirdiği teknoloji özellikle kalp ve solunum sistemi ile ilgili kronik hastalıkların ve enfeksiyon riskinin olduğu tedavi süreçlerinde kullanılacak. Geliştirilen teknoloji, hastanın vücuduna herhangi bir kablo bağlamadan, enfeksiyon riski yaratmadan ve rahatını bozmadan kalp atışı, ateş, tansiyon gibi belirtileri uzaktan takip etmeyi sağlıyor. Geliştirilen sistem Hindistan Manipal’deki Manipal Üniversite Hastanesi’nde uygulamalı olarak test ediliyor.

Dokunmadan uzaktan teshis.1

Isı, renk değişimi ve hareketi algılayan kamera

Xerox’un geliştirdiği uzaktan izleme cihazının maliyeti, bugün kullanılan birçok sensör ve kablodan oluşan sistemlerden daha az. Xerox bilim insanlarının geliştirdiği patentli yazılım algoritmaları, insan vücudunun hareketlerini, gözle görülemeyen ısı ve renk değişimlerini algılıyor. Kameraların ölçümlediği hareket, ısı ve renk değişimleri de yaşamsal verilerle ilgili yorumlamalara dönüştürülüyor. Örneğin kalp kan pompaladığı zaman taze oksijenli kan cildin daha kırmızı görünmesini sağlıyor.

Kalp atışının hızlanmasının oluşturduğu vücut hareketi kamera tarafından uyarı sinyali olarak algılanıyor. Aynı şekilde vücut ısısı değişimlerinin yarattığı ciltteki renk değişimleri kamera ile görülüp ölçümleniyor. Göz bebeğinde kaydedilen bir hareket veya farklılaşma yaşamsal bir değişimin göstergesi olabiliyor. Geliştirilen kamera bunun gibi ince değişiklikleri gözlemleyerek uzaktan cildi tarıyor, kalp atışlarını ölçüyor ve bu verileri tanımlı sağlık sonuçlarına dönüştürüyor.

Evde bakım ve Teletıp’ın olanakları gelişecek

Sürekli izleme gerektiren kardiyovasküler ve solunum yolu hastalıkları gibi kronik hastalıklar özellikle büyük kentlere uzak bölgelerde yaşayan hastalar için pahalı ve zor bir süreç haline gelebiliyor. Uzaktan izleme cihazı sayesinde hastaneden uzak olan küçük kliniklerde ve evlerde tedavi gören kişilerin  hastalıklarının uzaktan takibi yapılabilecek.

Geliştirilen teknolojinin hastane ortamında gerçek yaşam vakalarında denenmesi, doktor ve sağlık görevlilerinin anlık geri bildirimlerinin alınarak test edilmesi, sistemin güvenli kullanımı ile ilgili kuşkuları da azaltıyor. Xerox bilim insanları, geliştirilen teknolojinin, sağlıkla ilgili yeni inovatif yaklaşımların ve özellikle de benzeri teletıp çalışmalarının önünü açacağını vurguluyor.

Angry Birds Transformers Duyuruldu!