Google, sansür dalgasının ilk ayağı olan Twitter’ın yasaklanmasının ardından kullanıcıların yöneldiği DNS değiştirme işlemlerinde büyük tehlike olduğunun dikkatini çekti.
Türkiye’de yasaklanmaya başlanan sitelere erişebilmek için DNS ayarlarını değiştiren kullanıcıların, bu ayarları değiştirmelerine rağmen sitelere erişimi sağlayamadıkları ortaya çıktı.
Türkiye’de faaliyet gösteren internet sağlayıcılarının yaptığı bir DNS hilesinin sonucu olarak, kullanıcıların yazmış olduğu DNS’ler geçersiz kılınıyor ve yasaklı sitelere giriş sağlanamıyor.
Bunun bir sonucu olarak kullanıcılar kapalı devre internet sistemi olarak bilinen VPN’e yönelmiş durumda. Ancak bu durum üzerine teknoloji devi Google’dan bir açıklama geldi.
Google mühendisleri tarafından internet güvenliği hakkında yazılan blog yazılarını barındıran internet sitesinde Steve Carstensen tarafından kaleme alınan bir makalede yazılanlar oldukça dikkat çekti.
Türkiye’de faaliyet gösteren internet sağlayıcıları hakkında DNS zehirleme ve kaçırma gibi işlemleri gerçekleştirdiği iddiaları üzerine açıklamalarda bulunan Carstensen, Türkiye servis sağlayıcılarının DNS’ler üzerinde işlemler yaptığını doğruladı.
Türkiye menşeli servis sağlayıcılarının başlattığı iddia edilen sahte DNS sunucuları ile, Google DNS ve diğer büyük DNS adreslerinin taklit edildiğini belirtti. Bu sayede kullanıclıar DNS ayarlarını değiştirse dahi, ilgili servis sağlayıcıları kullanıcıyı istediği çıkış kapısına yönlendirmek yerine kendi istedikleri kapılara yönlendiriyor. Böylece DNS değiştirme işlemleri geçersiz kılınmış oluyor.
DNS kontrolü gerçekleştiren virüsler kullanıcının kişisel bilgilerini çalabildiği gibi, istihbarat birimlerinin de bu yöntemleri kullandığını hatırlatalım.
DNS ayarlarına kullanıcı dışında müdahale etmenin suç olduğunu siz kullanıcılarımıza hatırlatmakta fayda var.