#İŞBİRLİĞİ
Bilgisayar satın alırken en çok merak edilen konuların başında mikro işlemciyle grafik işlemcinin farkı ve peformansa etkileri geliyor. Peki yeni bir bilgisayar alırken veya yeni bir bilgisayar toplarken bu iki kritik bileşen hakkında bilmemiz gerekenler nedir?
CPU ve GPU bilgisayarınızda bulunan iki temel işlemcidir. İkisinin de görevi veri işlemektir. Ancak CPU, bilgisayarınızın ana işlemcisidir. Yazılımlardaki temel veri işleme görevini üstlenir. GPU ise grafik işlemlerinin yoğun iş yükünü CPU üzerinden almak için tasarlanmış, özel tasarımlı bir grafik işlemcisidir. Ekrana yansıyacak olan grafik işlemlerini hesaplamak ve görüntüleri hayata geçirmekle sorumludur.
Oyun oynamak için CPU ve GPU nasıl seçilir?
GPU’lar oyun oynamak isteyenler için kilit role sahip işlemcilerdir. Ekran kartlarının birincil bileşenini GPU’lar oluşturur. Ancak özellikle laptop modellerinde, video oyunlarıyla uğraşmak istemeyen ofis çalışanları için, CPU yonga seti içine entegre edilmiş GPU’lar da bulunur. Böylece pahalı ekran kartı maliyetine girmeden bir laptop üzerinde temel işlemleri, ofis uygulamalarını çalıştırmak, ultra yüksek çözünürlüklü videolar hariç olmak üzere, video izlemek gibi ihtiyaçları sağlamak mümkün olur.
AMD firması, entegre CPU ve GPU ürünlerini isimlendirmek için APU ismini kullanıyor. Bu, CPU’nun içinde, hızlandırılmış bir grafik işlemcisinin bulunması anlamına geliyor. Bunun avantajı ise güç tasarrufu. Böylece hem CPU hem de GPU çalıştırmak için ayrıca enerji tüketmek gerekmiyor. Özellikle oyun odaklı olmayan laptoplarda şarjın dayanma süresi böylece uzuyor.
Ekran kartı seçiminde ise genellikle GPU’nun ismini anmak bir gelenek haline gelmiştir. Örneğin, bir ekran kartı için GeForce 870 ismini kullanırız ancak bu tam anlamıyla kartın gerçek ismini yansıtmaz. Kartların farklı üreticileri vardır ve her üretici kartına faklı isimler verir.
Ekran kartı isminde kullandığımız GPU numarası, kartta bulunan GPU’yu anlatır. Oysa kartlar farklı tasarımlarıyla, farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle bir ekran kartı alırken, sadece GPU’suna değil, diğer özelliklerine de dikkat etmek önemlidir. Örneğin, kartta yer alan RAM miktarı çok önemlidir. Bugünün teknolojisinde, 4 GB hafızaya sahip ekran kartları modern oyunların ihtiyaçları için standart halde.
Daha performanslı oyunlar için CPU mu GPU mu gerekli?
Oyun severler için güçlü bir GPU hayati önem taşır. Güçlü GPU’ya ve yetenekli bir ekran kartına sahip olmayan bilgisayarların son teknoloji gelişmiş oyunları çalıştırması zordur. Fakat, hem CPU’nun hem de GPU’nun etkinliği için asıl kritik bileşen RAM’dir.
RAM’i, bilgisayarınızdaki şişe ağzı gibi düşünebilirsiniz. CPU’nuz, GPU’nuz ne kadar yüksek kapasiteye sahip olsa da bu verilerin işlenmesi için sıraya alındığı şişe ağzı, RAM olur. Bilgisayarınızdaki ve ekran kartınızdaki RAM miktarı düşükse, veriler işlenmek için RAM içinde sıraya girer ve bu de bilgisayarı yavaşlatır.
Dolayısıyla iyi bir oyun bilgisayarı seçmek istiyorsanız, GPU’nuz kadar hem ekran kartında hem de ana sisteminizde, yüksek hızlı, yüksek boyutlu RAM bulunması gerekir.