Coronavirüs kıyafet üzerinde ne kadar yaşıyor?

coronavirüs kıyafet

#İŞBİRLİĞİ

Covid-19 aşısının bulunduğuna ve üretime geçileceğine dair haberler geliyor ancak aşının tüm dünyaya ulaşıp hastalık riskini ortadan kaldırması bir seneye yakın zaman alabilir. Peki bu süreçte Coronavirüs ile mücadelemizde bilmemiz gereken en önemli detay nedir.

Maske ve sosyal mesafe sayesinde Coronavirüs’ün bulaş riskinden kendimizi koruyor olabiliriz. Ancak Coronavirüs kıyafet üzerinde uzun süre kalabiliyor. Dışarıdan eve ulaştığımızda, kıyafetlerimiz üzerine bulaşmış olası virüsler, koruma önlemlerini azalttığımız evimize de yayılabiliyor. Peki kıyafetlerimizin üzerindeki virüs etkisini nasıl azaltabiliriz?

Coronavirüs kıyafet üzerinde etkisini kayıp mı ediyor?

Coronavirüs riski ne yazık ki azalmıyor ve tüm dünyada hasta sayısı ve bulaşma riski giderek büyüyerek devam ediyor. Ülkemizde de “yeni normal” kurallarına uymadan yaz tatili geçiren, “bayram gezmesine” çıkan kalabalıkların görüntülerini üzülerek izliyoruz. Ne yazık ki bu sürecin sonunda enfekte olan hasta sayısının artış göstermesi çok büyük olasılık olarak görülüyor. Peki, kendimizi bu yüksek riskten nasıl koruyacağız.

TikTok hisseleri Microsoft tarafından satın alınıyor

Maske ve sosyal mesafe kuralına uysak bile, kısa süre de olsa havada asılı kalabilen virüslerin kıyafetlerimizin üzerine yapışarak evimize, otomobilimize kadar ulaşmasına engel olmamız çok zor.

Gemide 17 gün sonra hala virüs

Pandeminin ilk günlerinde Japonya’da karantina altına cruise gemisi Diamond Princess’ta çok sayıda hasta olduğu ortaya çıkmıştı. Haftalar süren karantinadan sonra gemiden tahliye edilen yolcularına ardından doktorların gemide yaptığı araştırmalar ise çok korkutucu sonuçlar ortaya koymuştu. Tahliyeden 17 gün sonra bile hasta yolcuların odasında canlı virüslere rastlanmıştı. Yani virüs evimize ve eşyalarımıza bulaştıktan sonra onlarca gün boyunca canlı kalabiliyor. Öte yandan yapılan son araştırmalar, virüsün pilastik ve metal yüzeylerde 3 gün canlı kalabildiğini gösteriyor.

coronavirüs kıyafet

Fakat iyi haberler de var. Araştırmalar virüsün yumuşak yüzeylerde (kumaş), sert yüzeylerdeki kadar uzun süre canlı kalamadığını gösteriyor. Ancak yine de virüs bulaşma riskini evimize taşımamak için, eve girer girmez kıyafetlerimizi doğru şekilde çıkarıp, eve virüs yaymayacak şekilde “karantina” altına almamız gerekiyor.

Ayakkabılara özel dikkat

Öncelikle en büyük riskin ayakkabılarda olduğu vurgulanıyor. Zira yere çöken virüslerin üzerinden geçen ayakkabılarla virüsü evimize taşımış oluyor. Bu nedenle, ayakkabıları mümkünse eve girmeden önce, dezenfektanlarla ıslatılmış paspasa silmek ve eve girdikten sonra kapının önünde çıkarıp, kimsenin dokunmayacağı şekilde saklamak en doğru seçenek.

Kıyafetlerimizi ise, evin içinde çok dolaşmadan, banyoda sakince değiştirip ağzı kapalı bir torbanın içinde 2-3 gün boyunca saklamak veya çamaşır makinesinde yüksek ısıda yıkamak faydalı olabilir. Doktorlar bu sırada çıkardığınız kıyafetleri sallamamaya, virüsleri havaya yaymamaya dikkat etmenizi öneriyorlar.

Kıyafetlerinizi silkelemeyin, salamayın

Ancak Coronavirüs kıyafet üzerinde bekledikten sonra ne kadar “bulaşma gücüne” sahip olduğu da net bilinmiyor. Siz yine de elbiselerinizdeki virüsleri tehlikeli olarak kabul edip, önlemi ihmal etmeyin.

Bazı bilim insanları, kalabalık mekanlarda dolaşmadıysanız kıyafetleri evde değiştirmeye gerek olmadığını savunsalar da, yakınınızdan geçen bir kişide bile virüs bulunması ve üzerinize doğru konuşması, nefes alması halinde bu enfekte kişiden yayılan partiküllerin elbiselerinize yapışacağını unutmamanız gerekiyor.

İşinizi şansa bırakmamak için, dışarıdan eve her geldiğinizde, elbiselerinizi de “karantinaya” almanız veya sıcak su ile makinede ve deterjan ile yıkamanız çok önemli. Elbette elinizi, yüzünüzü, saçlarınızı de dezenfekte etmek zorundasınız. Bu nedenle bol şampuanlı sıcak bir duş hayatınızı kolaylaştırabilir.