Çin’in rekor kıran astronotları altı ay sonra Dünya’ya döndü. Astronotlar toplam 183 gün uzayda kaldı.
Söz konusu uzay yolculukları olduğunda daha çok NASA ve ESA ortaklığında işletilen Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) hakkındaki haberler ön plana çıkıyor olsa da, arka planda Çin de kayda değer atılımlara imza atıyor. ISS ile aynı yörüngede kendi uzay istasyonu bulunan Çin, astronotları ile uzayda hayatın sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Kırılan yeni bir rekor, Çin’in bu konuda önemli yol katettiğini gösteriyor.
Çin’in rekor kıran astronotları Zhai Zhigang, Ye Guangfu ve Wang Yaping, altı aylık bir uzay görevinin ardından geçtiğimiz günlerde Dünya’ya döndü. Çin’in uzay istasyonunda toplam 183 gün geçiren üç astronot, ya da ülkede astronotlara verilen adıyla “taikonot”, böylece Çin adına yeni bir rekora imza atmış oldu. Çünkü üç taikonot 183 gün boyunca uzay istasyonunda kalarak bugüne kadar uzayda en uzun süre kalan Çinli astronotlar oldu.
Çin’in alçak Dünya yörüngesindeki uzay istasyonu “Tiangong Uzay İstasyonu” adını taşıyor. Zhigang, Guangfu ve Yaping, 183 gün boyunca Tiangong’un yaşam alanı kapsülü olan Tianhe’de kaldı.
Çin’in rekor kıran astronotları arasında yer alan Wang Yaping, Tianhe’de yaşayan ilk adın taikonot olurken, uzay yürüyüşü yapan ilk kadın taikonot unvanının da sahibi oldu.
Haziran ayında üç taikonotun daha yeni bir görevle Tiangong Uzay İstasyonu’na gönderilmesi planlanıyor. Bu üç yeni taikonotun da istasyonda altı ay geçirmesi planlanıyor.