Çin’in 2.5 milyar piksellik kamerasıyla dikkat çeken devasa uzay teleskobu, 2023 yılında fırlatılabilir.
Söz konusu uzay yolculuğu ve uzayın keşfi olduğunda daha çok NASA ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) gündeme gelse de, son yıllarda Çin de bu alanda önemli çalışmalar yapıyor. Üstelik önümüzdeki yıllarda da uzaya yaptığı yatırımları arttırarak devam ettirmeyi planlıyor. Çin’in yakın gelecekte hayata geçireceği uzay projeleri arasında, devasa bir uzay teleskobu da yer alıyor.
Çin basınında yer alan haberlere göre Çin’ilk devasa uzay teleskobu 2023 yılında yörüngeye fırlatılabilir. Teleskop Chinese Space Station Telescope (CSST) adını taşıyor.
Chinese Space Station Telescope, yıllardır NASA için gözlem yapan ve bugüne kadar gördüğümüz pek çok uzay görselinden sorumlu olan Hubble teleskobu ile benzer kabiliyetlere sahip olacak. Ancak Chinese Space Station Telescope’un görüş açısının Hubble’dan 350 kat daha geniş olacağı söyleniyor. Yani Chinese Space Station Telescope, evrenin Hubble tarafından görüntülenmeyen köşelerini de gözetleyebilecek.
Chinese Space Station Telescope lensinin çapı yaklaşık 2 metre olacak. 10 yıl boyunca uzayın derinliklerini gözlemlemesi planlanan teleskop, yaklaşık 2.5 milyar piksellik kamerasıyla gökyüzünün yaklaşık yüzde 40’lık bir alanını görebilecek.
Teleskopta ayrıca ek sensörler de olacak. Bu sensörler teleskobunun yakınlarından geçen asteroid ya kuyruklu yıldız gibi hızla uçan objeleri tespit edebilecek. Öte yandan Chinese Space Station Telescope, kara delikleri gözlemlemek için de kullanılacak.