Uzay çalışmalarıyla dikkat çeken Çin Mars ve Jüpiter’i keşif çalışmalarına 2020’ye kadar başlayacağını açıkladı.
Çin Devlet Konseyi Enformasyon İdaresinin yayımladığı “Çin’in 2016’daki Uzay Çalışmaları” adlı beyaz kitapta, tüm ülkelerin uzayın keşfi çalışmalarında eşit haklara sahip olması gerektiği vurgularken Çin Mars arası çalışmalara da dem vuruldu.
Ülkelerin söz konusu çalışmalarının, insanlığın güvenliği ve dünya barışını desteklemesi gerektiği belirtilirken, Pekin yönetiminin uzay çalışmalarını ulusal kalkınmanın önemli bir parçası olarak görüldüğünün vurgulanırken;
Beyaz kitap, Çin’in uzay alanında 1956’dan bu yana yaptığı çalışmaları değerlendirirken, insanlı-insansız uzay misyonları ve yüksek çözünürlüklü yer gözlem uyduları gibi çalışmalara dem vurdu Çalışmalarada görülen ilgili konulara göre , Çang’ı-4 insansız uzay aracı, 2018’de ayın karanlık tarafına araştırma amaçlı gönderilecek. ABD’nin Küresel Konumlama Sistemi’nin (GPS) rakibi olması beklenilen Beydou Navigasyon Sistemi’nin ise, 2020’ye kadar 35 uydu ile dünya çapında büyük bir navigasyon hizmeti vermeye başlaması bekleniyor.
Diğer yandan 2020’ye kadar Mars ve Jüpiter’in keşfi ile dünya dışı hayat gibi konularda araştırmalar yapmaya başlanacağı ve bu hedef doğrultusunda Mars’tan inceleme amaçlı parçalar toplanacağı kaydedildi. Bunda yapılan teleskobun da rolü bir hayli büyük olacak. Mars’a gönderilecek insansız uzay aracının kavramsal tasarım çalışmasını bitiren Çin, bu aracı, araştırmalar yapmak üzere Mars görevine göndermeyi planlıyor. 6 tekerlekli olması ve 4 güneş paneli ile çalışması planlanan araç, yaklaşık 200 kilogram ağırlığında. Çin, Mars görevini başarıyla gerçekleştirmesi durumunda, ABD’den sonra Mars’a erişen ikinci ülke olarak bir nevi tarihe geçecek.
Rusya ile özellikle uzay araştırmalarında yakınlığı bilinen Çin’e destek Rusya Federal Uzay Ajansı Roskosmos Başkanı İgor Komarov, Çin ile Mars ve Ay’da yapılacak araştırmalarda işbirliği görüşmelerine başladıklarıyla sağlamlaşmıştı.
X ışınlarıyla dünya dışından kontrol edilecek uydu, dünyanın en büyük uzay teleskobunu yapmalarıyla bir anda kendilerini Uzay yarışında bulan Çin,bu kategoride çalışmalarını gittikçe hızlandırıyor. Mars, Jüpiter ve Ay ile yakından ilgilenen Çin’den 2020’de uzayda gezen taykonotlarını görmemiz mümkün. Geçtiğimiz günlerde hatırlayacaksınız Çin’in sayılı basketbol yıldızlarından eski Houston Rockets’lı Yao Ming, ülkesinin ‘Mars elçisi’ seçilen 11 isimden biri olmuştu.
Ayrıca Çin, ekim ayında Cing Hayping ve Çın Dong adlı iki taykonotu (Çin’li astronotlar) taşıyan Şıncou —11 adlı uzay aracını fırlattığını bildirelim. Pekin yönetimi, 2020 yılına kadar dünyanın yörüngesinde üç kapsülden oluşan bir uzay istasyonu kurmayı da planlıyor.
Hyundai Giyilebilir Teknolojiler ile Geliyor