CES 2014’e Damgasını Vuran Tabletler

Lenovo Yoga 2 manset

#İŞBİRLİĞİ

CES 2014’e bu yıl hibrit tabletler damgasını vurdu. Farklı tasarımları, donanım seçenekleri ve işletim sistemi tercihleriyle iş dünyasında da tablet trendi yeni yılda bambaşka bir boyuta kayabilir.

40 yıldan fazla süredir düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı CES, bu yıl da heyean verici gelişmelere sahne oldu. Özellikle mobil cihazların popülaritesine paralel olarak geliştirilen bağıntılı ürünler, pazarın gidişatına da ışık tutmaya yetiyordu.

Giyilebilir teknolojiler fuarın gözdesiydi hiç şüphesiz. Mobil dünyayla alakalı veya alakasız birçok tanınmış marka, kendi akıllı saatini veya spor odaklı bilekliğini tanıttı. Bunun dışında zekice hazırlanmış inovatif ürünler de Las Vegas’ı teknoloji meraklıları için bir cennet haline getirmeye fazlasıyla yetti.

Giyilebilir teknolojiler, kablosuz depolama çözümleri, esnek yapıdaki yüksek çözünürlüklü OLED TV’ler derken fuarın ilgi çekici isimleri arasına tabletler de girmeyi başardı. Kişisel bilgisayar satışlarının her yıl mobil cihazlar karşısında kan kaybı yaşamaya başlaması, üreticileri daha fazla mobilite sunan çözümler üretmeye itti.

iPad’in pazardaki yeri ve kullanıcı kitlesi çok ayrı bir düzeyde. Android’in mevcut haliyle bu durumu sekteye uğratması çok zor ancak ürün çeşitliliği CES 2014’te öyle bir seviyeye geldi ki özellikle olaya profesyonel çerçevede bakıldığında, iPad yerine tercih edilebilecek önemli ürünlerin varlığını kabul etmek gerekiyor.

Salt tablet olarak geliştirilmiş ürünlerin yeri elbette ayrı ancak farklı tasarımsal yapıları ile tablet bilgisayar ile dizüstü bilgisayar kavramını tek forma sokan cihazlar ile dual boot desteği sunabilen ürünler dikkat çekmeyi başardı. Özellikle çift işletim sistemine sahip cihazlar, hem Android hem de Windows deneyimini aynı anda yaşamyı olanaklı kıldı. Intel’in düşük güç tüketim değerlerine sahip yüksek performans işlemcileri, bu kanalda etkin rol oynayan isimdi.Samsung_Galaxy_Note_Pro_12

Samsung Magazine UX ve Dört Yeni Model

Tablet dünyasında söz sahibi isimlerden olan Samsung, CES 2014’te Android’li model ailesini epey genişletti. Magazine UX adını verdiği yeni tabletlere özel kullanıcı arayüzü ile Android deneyimini zenginleştiren Samsung, ekran boyutları ve donanım özellikleri ile ilgi çekti.

Üç yeni Galaxy Tab Pro tabletini tanıtan Güney Koreli üretici, ekran boyutlarıyla birbirinden ayrılan cihazlarda aynı donanımsal özellikleri kullandı. Samsung, 4G LTE şebeke alt yapısının bulunduğu bölgelerde Snapdragon 800, sadece 3G’nin kullanıldığı ülkelerde ise Exynos 5420 işlemciyi tercih etmiş. Samsung tarafından geliştirilen Exyos işlemci, ARM’nin big.LITTLE mimarisi kullanılıyor. Sekiz çekirdekli bu işlemcide güçlü Cortex-A15 çekirdekleri 1.9GHz hıza ulaşabilirken, enerji tasarrufunun önemli olduğu durumlarda devreye giren Cortex-A7 çekirdekleri maksimum 1.3GHz’e çıkabiliyor.

8.4, 10.1 ve 12.2 inç ekran boyutlarına sahip olan tabletlerde ekran çözünürlükleri ise 1600×2560 piksel olarak sabit tutulmuş. Bu da küçük ekranda görüntü berraklığının daha yüksek olmasını sağlayan bir detay doğal olarak.

Samsung’un bu üçlüye ek olarak kullanıcılara sunduğu model ise Tab değil Note adına sahip. Galaxy NotePRO 12.2, serinin en büyük ekranlı üyesi konumunda. Note denilince akla gelen S Pen ise doğal olarak bu cihazın da en büyük artısı.

Super Clear Black LCD ekranda diğer üç model ile aynı çözünürlüğü kullanan Güney Koreli üretici, 3GB RAM ile standartların üzerine çıkmış. 32GB ve 64GB dahili depolama alanının yer aldığı cihazın 7.95mm inceliğe rağmen sahip olduğu yüksek kapasiteli batarya, 10 saati bulan bir pil ömrü sağlıyor ki bu Android dünyası için hayli iddialı bir değer.

Dört modelde de Magazine UX kullanıcı arayüzü yer alıyor. Samsung’un bundan sonraki süreçte pazara sunacağı tabletlerde de bu kullanıcı arabiriminin farklı geliştirmelerini göreceğiz. En azından böylelikle tabletlerde daha özgün bir kullanıcı deneyimi yakalanabilmiş. Android 4.4 KitKat yüklü olarak kullanıcılara sunulacak olan cihazlar yılın ilk yarısı içinde satışa sunuluyor.