CERN Kendi 3D Yazıcısını Yaptı

CERN DG 626

CERN’in kendi bünyesinde yeni bir 3D yazıcı ürettiği ve bu yazıcıyı projelerinde kullanıdığı açıklandı.

3D yazıcıların son dönemde yaygınlaşması ve kullanım alanlarının hızla artması bu yazıcıları genel teknoloji kullanıcılarının da radarına soktu ama bu cihazlar zaten yıllardır teknoloji projelerinde kullanılıyordu. Son günlerde daha çok gündelik ürünlerin üretimi ve sağlık alanlarındaki kullanımlarıyla gündeme gelen 3D yazıcılar, bu kez orijinal kullanım alanlarına daha yakın bir haberle teknoloji dünyasının gündemindeki yerini aldı.

CERN_DG

Merkezi İsviçre’de yer alan CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi), kendi projelerinde kullanmak üzere kendi 3D yazısını üretti. 1960’lardan beri Araştırma Merkezi’ne bağlı olan Polymers Laboratory tarafından geliştirilen bu yeni 3D yazıcı teknolojisi, parçaların onarımında kullanılacak. Özellikle de CERN’in en önemli projelerinden olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC)’nda kullanılacak olan bu yazıcı, LHC’nin değiştirilecek parçalarının üretiminde kullanılacak.

Bilim dünyasının en büyük başarılarından biri olarak kabul edilen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, 100 kilometreden uzun ve dolayısıyla zaman zaman bozulan parçaları oluyor. Bozulan bu parçaların yenileriyle değiştirilmeleri eskiden oldukça uzun zaman alıyor olsa da, 3D yazıcı teknolojisinin kullanılmaya başlanmasının ardından bu sürenin önemli ölçüde kısalması bekleniyor.

Nokia Android Tabletlere Yönelebilir