BlaBlaCar Yasal mı? Bu Platformu Kullananlar Suç İşliyor mu?

blablacar

Sosyal medya kullanım oranları günden düne artıyor. Tabii ki farkı alanlardaki sosyal medya alanları da kullanıcıların ilgisini çekiyor. BlaBlaCar adı verilen platform bunlardan bir tanesi. Peki, bu platform ne kadar yasal?

Dünyanın en büyük şehirlerarası yolculuk paylaşım ağı BlaBlaCar geçtiğimiz günlerde Türkiye’de de faaliyete başladı. Aracında boş koltukları ile yolculuk yapan sürücülerle aynı yöne giden yolcuları buluşturan BlaBlaCar’ın yaptığı iş Türkiye’de suç unsuru teşkil ediyor mu? Asıl kafama takılan soru bu. Çünkü firma her ne kadar yol masraflarını kişiler arasında paylaştırarak seyahati herkes için daha hesaplı hale getirdiğini iddia etse de Türkiye’de 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa takılıyor olabilir.

Size basitçe açıklamaya çalışayım. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre icra edilir. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 46 maddesi uyarınca yolcu taşımacılığı hizmetinden faydalananlar 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile tüketicinin korunması hükümlerinden de yararlanabilirler. İsteyenler Karayolu Taşıma Kanununa buradan ulaşabilirler. blablacar

Kanunumuza göre yetki belgesi almadan para karşılığında (her ne kadar masraflara ortak olsa da) insan taşımak suç teşkil ediyor. 2015 yılı idari para cezalarına göre yetki belgesi almadan veya yetki belgesi aldığı halde yetki belgesi kapsamına uygun olmayan faaliyette bulunanlara 1144 TL idari para cezası uygulanıyor. İster BlaBlaCar platformunu kullanın isterseniz platformlardan bağımsız olarak para karşılığı taşımacılık yapın bu tarz bir ceza ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Tabii ki BlaBlaCar burada sadece platform sağlayıcı olarak yer alıyor. Bu platformu kullanalar gidecekleri güzergâhları, istedikleri ücretleri ve boş koltuk sayılarıyla birlikte zaman bilgilerini platform üzerine giriyorlar. İlgilenen diğer kullanıcılar araç sahibi ile irtibata geçip istenilen ücreti ödeyerek yolculuğa katılabiliyorlar. Her ne kadar kullanılan benzin veya motorine ortak olduğu söylense de bu bir ticaret ve yasalarımıza göre suç teşkil ediyor. BlaBlaCar ‘da sunduğu platform sayesinde bu suçun işlenmesine ön ayak oluyor diyebiliriz. Ama şunu belirtmemizde fayda var BlaBlaCar platformunu kullanmak bir suç değil. Suç teşkil edilen konu para karşılığı taşımacılık yapmak. Bu konuda şimdiye kadar bildiğim kadarıyla herhangi bir işlem yapılmış değil. BlaBlaCar üzerinden ilan veren araç sahiplerinden birisine idari para cezası kesildiği veya buna benzer bir olayın yaşandığını duymadım. Bakalım önümüzdeki günler ne gösterecek? Hep beraber bekleyip göreceğiz.

Ali Yavuz ŞAHİN

Yazımızın ardından BlaBlaCar tarafından açıklama geldi, aşağıda değerli görüşlerinize sunuyorum.

 BlaBlaCar 14 ülkede faaliyet gösteren ve aracında boş koltuğu olan sürücülerle aynı yöne giden yolcuları bir araya getiren bir şehirlerarası yolculuk paylaşım ağıdır. BlaBlaCar ücretsiz bir yolculuk paylaşım platformudur. BlaBlaCar ulaştırma/taşıma hizmeti sağlamaz. BlaBlaCar, halihazırda aynı yöne şehirlerarası yolculuk yapacak sürücü ve yolcuları bir araya getirerek, yol masraflarının paylaşılmasını amaçlar. Yolculuk yapılan araçlar BlaBlaCar üyelerinin şahsi araçlarıdır ve toplu taşıma amacıyla kullanılmazlar.

BlaBlaCar’ın işleyişi sürücülerin yolculuk masraflarından tasarruf etmesini amaçlarken, sürücülerin kar etmelerini engellemeyi de amaçlar. BlaBlaCar yalnızca, sürücüye gidilecek güzergah için akaryakıt ve araç masraflarını hesaba katarak koltuk başına ortalama bir maliyet katkı payı önerir. BlaBlaCar üyeleri yolculuk paylaşımından kar sağlamaz, sadece yolculuk masraflarını paylaşırlar.

BlaBlaCar iş modeli kuralları uyarınca yolculuk “özel araçla” gerçekleştirilmektedir. Yolculuğu paylaşan sürücü “kar elde etmemektedir”; yalnızca masraflarını paylaşmaktadır. Özel araçlarla yapılan taşımacılığın Karayolu Taşıma Kanunu ve ikincil mevzuatı kapsamına girmemektedir. Dolayısıyla söz konusu yolculuk paylaşımı ve yolculuk masraflarına katılımın da ticari faaliyet olarak değerlendirilmemesi gerekmektedir.

Haberinizde bahsi geçen kanunla ilgili hukuki açıklamayı da aşağıda bilgilerinize sunarım.

“BlaBlaCar iş modeli kuralları uyarınca yolculuğun “özel araçla” gerçekleştirilmesi, yolculuğu paylaşan sürücünün “kar elde etmemesi” ve yalnızca masraflarını paylaşması gerekmesi; özel araçlarla yapılan taşımacılığın Karayolu Taşıma Kanunu ve ikincil mevzuatı kapsamına girmeyeceği; dolayısıyla söz konusu yolculuk paylaşımı ve yolculuk masraflarına katılımın da ticari faaliyet olarak değerlendirilmemesi gerekmektedir.”

 

iOS 8.3 ile Hangi Yenilikler Gelecek


Yorumlar kapatıldı.