Elektronik para birimi olan Bitcoin yükseliş ve düşüşlerle sık sık gündemin tepe noktasına otururken şu an ki durum biraz daha iç karartıcı gözükmekte.
Ocak 2009’da hayata geçtiğinde hiç kimse bu kadar yayılacağını tahmin edememişti. Herhangi bir merkez bankası veya resmi kurulaşa bağlı olmayan bu elektronik para birimi şirketinin değeri 2013 yılından 2014 yılına geçtiğimizde toplam değerini 1.2 milyar dolardan 8 milyar dolara kadar çıkarmıştı. 2015’in başlangıcından beri yüzde 40 gibi ciddi bir değer kaybına uğramış durumda.
Amerika’daki ekonomik durgunluk ile ortaya çıkan bu digital para birimi Bitcoin hakkında kısa bilgi vermek gerekirse; “Herhangi bir merkezden üretilmeyen Bitcoinler, Bittorent ağlarına benzer şekilde noktadan-noktaya dağıtık bir ağ özelliği gösterir. Bu ağda gerçekleşen ödemeler diğer noktalara anında ulaşır, böylece hangi adresten hangi adrese ödeme yapıldığı kayıtlara geçer. Böylece toplanan kayıtlar blok adı verilen yapıların içinde yer alır. Her bir blok üzerinde yüksek işlem gerektiren bir hash algoritması uygulanarak, belli bir sıfır sayısıyla başlayan ifadenin bulunması istenmektedir. Yaklaşık 10 dakikada bire tekabül eden bu işlemi gerçekleştiren ilk kullanıcıya sıfırdan 50 BTC (şu anda 25 BTC) ödül olarak verilir. Böylece Bitcoin‘ler emisyona sürülmüş olur. Her bir blok kendisinden önce gelen son bloğun da hash ifadesini içerir. Böylece bozulması oldukça zor (%51 saldırısı hariç) bir blok zinciri oluşur. Bundaki amaç da, çifte harcamayı önlemek ve gönderimleri kayıt altında tutmaktır. Verilen ödül miktarı her 210 bin blokta bir (yaklaşık 4 senede bir) yarıya düşürülüyor.” Kaynak; Vikipedi
Şirketin şu an giderlerinin kazandıklarına oranla çok yüksek olduğu biliniyor.Bu zararın nasıl bir sonuçla noktalanacağı ise bir muamma. Bitcoin‘in tekrar canlanacağını düşünenlerde yok değil.Bitcoin’in değişken bir sistem olduğu hiçbir zaman sır değildi ancak bazı büyük toplu satışlar, durumu daha da kötüleştirdi. Tabii ki bu yaşananlar, sanal birim için tamen bir son oluşturmadığı kesin.
iPhone 6’nın Sarj Ömrünü Nasıl Uzatırsınız