Tasarım camiası için teknoloji geliştirmek göz korkutucu olabilir. Tasarımcılar doğal olarak estetiğe ve işlevselliğe büyük önem verir. Onlar için şeytan ayrıntıda gizlidir. Ancak diğer endüstrilerde olduğu gibi tasarımcılar da standartların altındaki teknolojileri kullanma tuzağına düşebilir. Bazen bildiğiniz şeylere bağlı kalarak çalışmak yeni bir şey kullanarak çalışmaktan daha kolay olabilir.
Bundan dolayıdır ki yaklaşık 2,9 milyon CAD kullanıcısı; grafikler için özel geliştirilmiş hızlı mikro işlemcilere ve büyük kapasiteli RAM’lere sahip profesyonel seviyedeki iş istasyonlarını halen kullanmıyor. İş istasyonlarını kullanmadıkları için de muhtemelen 2D tasarımların ötesinde tasarım yapmak istediklerinde üretim ve esneklik gibi konularda sorunlarla ve zorluklarla karşılaşıyorlar. Sınırlı çalışma alanı, modası geçmiş teknolojiler ve dikkatlerini dağıtacak arka plandaki sesler nedeniyle bu tasarımcılar, ilham kaynağı konusunda duvara çarpabilirler.
Tasarımcı camiasının söz konusu teknoloji olduğunda yeterli beslenmediğini ve gerekli hizmeti alamadığını gören ekibimiz, günümüzün en önemli iş istasyonu üzerinde çalıştı ve ortaya HP Z2 Mini Workstation ürünü çıktı. Bir espresso fincanı yüksekliğindeki, zarafet simgesi bu iş istasyonu kurumsal sınıf bir PC miniye kıyasla üç kat daha güçlü. Böylesine bir cihazı ortaya çıkarmamızda bize rehberlik eden ilkelerimiz ise şunlar oldu:
Tarza engel olmadık
Herhangi bir tasarım işinde, ilk önce ortamı düşünmek zorundasınız, yani çalıştığınız ofisi. 1980’lerde ucuz olduğu için standart mobilyalar toplu şekilde alınarak kişiliksiz ve ilhamdan yoksun ortamlar yaratılırdı. Ancak o günden bu yana çok şey değiştir. Günümüzün ofislerinde en küçük alanlarla bile oynanıyor.
Örneğin İngiliz eğlence şirketi Mind Candy’nin ofislerine bir bakın. Ağaçtan yemyeşil bir ev olarak tasarlanmış toplantı odası. Madrid’deki Salgos Cano Mimarlık ofisi ise iki panoramalı bir masal gibi.
Bu tarz ofislerin çirkin teknolojiler ile donatmak saygısızlık olur. Bu nedenle Z2 Mini’nin tasarımdan üretime giden seyahatinde tarz önemli bir yer aldı. HP’nin kendi tasarım ekibi, en iyi ofislere uyum sağlayacak zarif bir iş istasyonu için çalıştı. Kısacası tarza engel olmadık, tarzı ortaya çıkardık.
En iyi şeyler küçük paketlerdedir
Geçmişte iş istasyonları büyük ofis ortamları için tasarlanırdı ancak son yıllarda çalışma alanları oldukça küçülse de buralarda çalışanların ihtiyaç duyduğu performans değişmedi. HP’nin son enkarnasyonu Z2 Mini, sınırları 5,8 cm’ye sığdırdı ki bu profesyoneller için kablolar ve çirkin kara kutular ile sarmalanmadan ve çalışma alanlarını dağıtmadan yaratıcılıklarını derinlemesine konuşturabilmeleri anlamına geliyor.
Küçüklük her ne kadar çok istense de bunun için işlevsellikten de ödün verilmemeli. Performanstan ödün vermeyi ret ederek işlevsellikle ilgili birçok özelliği, gümüş grisi rengindeki şık sekizgen güç merkezine sığdırdık. Ayrıca çarpıcı 3D tasarımlar için güçlü bir ekran kartı, sessizce çalışan bir akustik düzen ve 4-6 ekranı destekleyecek portlar ekledik. Aynı şekilde modern soğutma çözümleri ile donattığımız Z2 Mini’de, küçük bir alanda enerjinin ortaya çıkardığı ısıyı soğutuyoruz. Bu çözümler içerisinde normalde ultrabooklarda kullanılan özel soğutma boruları ve yine normalde masaüstü PC’lerde kullanılan kalibre fanlar bulunuyor.
Yeni bir sözlük yarattık
Bir ürünü geliştirdiğinizde, kullanıcıları da bu seyahate dahil etmelisiniz. HP Z2 Mini’nin boyutunun ciddi anlamda küçülmesini dikkate aldığımızda kullanıcıların bakış açılarında da bazı ayarlamalar yapmak gerekli olacaktı. Yeni iş istasyonumuzu tanıttığımızda, influencer dediğimiz bazı önemli isimler ile iletişime geçerek bu teknolojiyi denemelerini istedik.
Örneğin mimarlık stüdyosu Studio Libeskind, yeni Z2 Mini’yi ilk olarak sekreterler için kullanmayı planlıyordu. Ancak bu teknolojiyi birebir denedikten sonra ellerinde cep boyutunda bir roket olduğunu ve bu sayede modern tasarımlar yaratabileceklerini fark edip, bu ürünü şiddetle tavsiye edenler arasına girdiler.
Çığır açan özellikler için yeni bir sözlük yaratıyoruz. “Küçük” kelimesini “sınırlı performans” ifadesinden ayrıştırıyoruz. Böylesi bir dünyaya nasıl kafanızı çevirebilirsiniz ki?
Detaylarda takıntılı olduk
Tasarım dünyasının en önemli isimlerinden Charles Eames’in “Detaylar, detay değildir. Detaylar tasarımı yapar.” sözü oldukça önemli. İş istasyonumuzun dışından soğutma gözeneklerine kadar detaylara önem verdik, metalik kaplama ile modernize edilmiş HP logomuzu vurguladık.
Birkaç montaj seçeneğini mümkün kılarak yeni iş istasyonumuzun masa üstüne veya masa altına, ekranın arkasına veya duvarın üzerine yerleştirilebilmesini sağladık. Cihazın yerleştirilmesinde görünmezliğe önem verdik. Tabii nihai hedefiniz görünmezlik olduğunda kullanıcıların cihazı açmak için aşağıya eğilmelerini, yana kaymalarını ve diğer tuhaf hareketleri yapmalarını da istemezsiniz. Bu nedenle cihazı uzaktan açıp kapatabilecek şık bir güç düğmesi tasarladık. Aynı şekilde iş istasyonumuzun içinde de detaylara önem verdik. Eğer cihazın içinde olsaydınız donanımların ne denli titizlikle yerleştirildiğini de görürdünüz.
İmitasyon içtenliğin en güzel şeklidir
Son ilkemiz ise kaçınılmazı kabul etmek. Meşaleyi siz yakarsanız diğerleri sizi takip edecektir. Bu pazarlamanın doğal bir sonucudur. Sahiplenmeyin, sadece yeterli hizmet almayanlara hizmet sunmayı isteyin ve yetenekli insanlara geleceği yarabilmeleri için ihtiyaç duydukları araçları sağlayın.
HP Z2 Mini Workstation, önceki iş istasyonlarından çok farklıdır. Sadece boyutu bile kökten değiştiricidir. Başkalarının başarımızı taklit edeceği kuruntusu içerisinde değiliz, çünkü taklit etmeliler. Eğer tüm teknoloji dünyası aynı gemiye binmeseydi akıllı telefonlar bu kadar yaygınlaşabilir miydi? Aynı şekilde, yeni nesil iş istasyonları yaratmak tek bir çaba ile olmaz. Birlikte çalışarak endüstrileri her açıdan dönüştürebiliriz.