Bilişim teknolojileri toplumda nasıl bir değişime neden oldu?

en fazla kazanç sağlayan meslekler

Son dönemlerde bilişim teknolojileri ile ilgili yenilikler toplumsal değişimlere neden oldu. Bu değişimler hangileriymiş gelin birlikte göz atalım.

Özellikle de virüs salgını nedeniyle değişikliklerin büyük ölçüde topluma yansıdığını görüyoruz. Online sisteme daha fazla firmanın geçmesi bu değişimleri büyük ölçüde tetikledi. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), “Bilişim Teknolojileri ve İletişim: Birey ve Toplum Güvenliği” adlı kitabı incelendiğinde konuyla ilgili daha fazla detay bulmak mümkün.

Türkiye’de büyük bir bilişim değişimi yaşanıyor

Prof. Dr. Nabi Avcı, Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Prof. Dr. Ercan Öztemel, Prof. Dr. Edibe Sözen, Prof. Dr. Hüseyin Şeker, Prof. Dr. Hüseyin Arslan, Prof. Dr. Mehmed Özkan, Ali Saydam gibi birçok araştırmacı konuyla ilgili çalışmalar yürüttü. Böylece kitabın çok daha kapsamlı olması sağlandı.

Kuantum bilgisayar teknolojisi yeni1

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Bu dönüşüm sürecinde ortaya çıkan problemler herkes tarafından az çok tecrübe edildi ve bu farkındalık sonucunda alınması gereken önlemler, bireyin ve karar alıcıların gündemine önemli bir başlık olarak yerleşti. İnternet kullanımının yaş farketmeksizin hızla yaygınlaşmasıyla yeni güvenlik tanımları oluştu. Mahremiyet ve birey güvenliği konularında yeni düzenlemelere ve önlemlere ihtiyaç var.” ifadelerine de yer verdi.

Şeker, 21 bilim insanından 19 çalışmanın yer aldığı kitapta ayrıca TÜBİTAK BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan “Teknoloji Bağımlılığı Araştırması Raporu”na yer verildiğini söyledi. Sizce bu tür çalışmalar toplumsal bilişime katkı sunuyor mu?