Bilim insanları açıkladı: Kaleciler dünyayı farklı algılıyor

Bilim insanları açıkladı: Kaleciler dünyayı farklı algılıyor

Bilim insanları şaşırtıcı bir araştırmaya ışık tuttu. Görünüşe göre kaleciler dünyayı farklı algılıyormuş. İşte tüm detaylar.

Eski Premier Lig kalecisi Brad Friedel bir defasında ceza sahası içinde iyi çalışabilmek için saha dışında düşünebilmeniz gerektiğini söylemişti. Artık bilimsel veriler, kalecilerin beyinlerinin dünyayı gerçekten farklı algıladığı fikrini destekliyor. Bilim insanları yeni araştırmaları ile kalecilerin beyinlerinin farklı çalıştığını kanıtladı. Beyinleri, farklı duyulardan gelen sinyalleri daha hızlı bir şekilde birleştirebiliyor gibi görünüyor, bu da muhtemelen futbol sahasındaki benzersiz yeteneklerinin temelini oluşturuyor. Kalecilik, futboldaki en uzmanlaşmış pozisyon ve temel amacı rakibin gol atmasını engellemek. Önceki çalışmalar kaleciler ve diğer oyuncular arasındaki fizyolojik ve performans profillerindeki farklılıkları vurgulamıştı ancak, onların farklı algısal veya bilişsel özelliklere sahip olup olmadıkları hakkında çok daha az şey biliniyordu, şimdi ise buna ışık tutuldu.

Bilim insanları açıkladı: Kaleciler dünyayı farklı algılıyor

İrlanda Premier Ligi’nde eski bir kaleci olan ve şu anda üniversitede davranışsal sinir bilimi alanında yüksek lisans yapmakta olan Michael Quinn, “Diğer futbolcuların aksine, kalecilerin sınırlı veya eksik duyusal bilgilere dayanarak çok hızlı karar vermesi gerekiyor” dedi.

Bu yeteneğin, farklı duyulardan gelen bilgileri birleştirme konusundaki gelişmiş kapasiteye dayanabileceğinden şüphelenen Quinn ve Dublin City University ve University College Dublin’deki araştırmacılar, 60 profesyonel kaleciyi, dış saha oyuncusunu ve aynı yaştaki oyuncu olmayan oyuncuları bir dizi test yapmak üzere işe aldılar, araştırma sonuçlarında beyinlerinin gerçekten farklı çalıştığı ortaya çıktı.

Revenant, görevine Apex Legends Kill Code: Part 3’te devam ediyor