Çin’in Nanjing Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, Ay toprağını kullanarak uzay aracı yakıtı ve oksijen elde etmeyi başardı.
Bir yandan NASA bir yandan SpaceX ve Blue Origin gibi ticari girişimler derken, insanlar yıllar sonra yeniden Ay’a dönmeye hazır görünüyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde sadece Ay’a geri dönmekle kalmayıp, aynı zamanda burada üsler kurulması bekleniyor. Ancak hem Ay’da hem de Mars’ta üs kurulmasının karşısında önemli bir engel bulunuyor. O da burada yaşayacak insanlara gerekli kaynakların sağlanması.
Ancak Çin tarafından yapılan son açıklama, en azından Ay söz konusu olduğunda çözümün hemen ellerinin altında olabileceğini gösteriyor. Çin’in Nanjing Üniversitesi’nde görevli bir grup bilim insanı, Ay toprağının hem uzay aracı yakıtı hem de oksijen elde etmek için kullanılabileceğini söylüyor.
Çin, geçtiğimiz yıl başarıyla gerçekleştirilen Chang’e-5 görevi sırasında Ay’dan toprak örnekleri toplamış, böylece 40 yıl sonra ilk kez Dünya’ya Ay’dan toprak örneği getirilmişti. Chang’e-5 görevi sırasında toplanan bu örnekleri inceleyen bilim insanları, bu örneklerdeki karbon dioksidi kullanarak çeşitli kaynaklar elde etmeyi başardı. Bu kaynakların başında ise uzay aracı yakıtı ve oksijen geliyor.
Ay toprağındaki karbon dioksitin Ay’da ve hatta Mars’ta kurulacak kolonilerde kullanılacak önemli kaynaklara dönüştürülmesi, uzaya açılma çabası için kritik olabilir.