Avrupa Hizmetçi Robot Projesini Hayata Geçiriyor

robaot

Avrupa’nın bazı ülkeleri yaşlılığın verdiği yalnızlığa çözüm bulmak için robot bakıcılar projesine destek verdi. Bu projede; yaşlıların bakımını yapabilecek robot mekanizmasının geliştirilmesi, yaşlıların bu şekilde kimsesiz kalması önlenecektir.

Avrupa sürekli artan bir yaşlı nüfus var. Yaşlı nüfus giderek artarken, genç  nüfusta bir artış görünmüyor. Aile bağlarının olmadığı Avrupa ülkeleri de evliliklerin olmaması, birlikteliklerin meşru bir zemine oturtulmaması nedeniyle yaşanan problemlerin çözümü için uğraşıyor. Aile kavramının sağlam bir kurum olarak belirmediği Avrupa ülkelerinde yaşlılıkta giderek yalnızlaşmak anlamına geliyor. Yaşlıların bakımını üstlenecek kimselerin olmaması, toplumsal bir takım sorunların yaşanmasına sebep oluyor. Ancak Avrupa, yaşlılar için sağlık, bakım ve beslenme bakımı için bütünleşik akıllı ev ortamı projesiyle bu işi de halletmeyi düşünüyor.

robaot

 

Bu proje kapsamında tasarlanacak robotlar var. Bu robotların görevleri evde yaşlıların bakımını üstlenmek. Kameralar, sensörler, ekranlarla donatılan robotlar yarı insan şeklinde olacaktır. Yaşlıların ilaçlarını alması, yürüyüşe çıkmaları, güvenlikleri, sağlıklarıyla alakalı acil bir durumda gerekli yerlere haberin gönderilmesi gibi programlara sahip olacaktır.

Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Hollanda, İsviçre, ve İngiltere bu projeye destek veren başlıca Avrupa ülkeleridir. Bakıcılığın robotlara kaldığı bir dünya ne kadar hassas olabilir acaba.