Asus Rog Strix Scar G733Q Gaming laptop incelemesi

grhthtj

#İŞBİRLİĞİ

Asus, oyunculara yönelik çalışmalar yapan önemli üreticilerden ve bu yazımız ve videomuzda da firmanın yeni üst seviye oyuncu laptopu Rog Strix Scar G733Q’dan söz ediyoruz.

Asus Rog Strix Scar, gerçekten büyük bir kutuyla geliyor, zira ürünün kendisi de oyuncu tabiriyle “Boss”, yani yenmesi zor, oldukça güçlü bir karakter görünümünde.

Ürün, gerek ekranı, gerek klavye düzeni, gerekse de diğer tasarımsal detaylarıyla çok hoş görünüyor. İçinde AMD Ryzen 9 işlemci ve Nvidia GeForce RTX 3080 ekran kartı olduğunu da başta söylemek gerek.

2.7 kilo ağırlıktaki ürün, gerek kucakta, gerekse de masada rahatlıkla kullanılabiliyor ve özellikle evlerdeki masaüstü PC’lere kıyasla daha az yer kaplayarak daha konforlu kullanım sunabiliyor.

Asus Rog Strix Scar G733Q Gaming laptop incelemesi

300hz yenileme hızı ve 3ms tepki süresine sahip dünyanın ilk laptop ekranı

Asus, Berlin’de gerçekleştirilen IFA 2019 etkinliği kapsamında 300hz ekran yenileme hızına sahip oyuncu laptoplarını görücüye çıkarmş ve dünyada ilk ibaresi kullanılmıştı. İşte şimdi onları deneyimleme vakti geldi.

Rog Strix Scar, 17.3 inç değerde ekrana sahip. IPS-level panel kullanan bu ekran, FHD çözünürlük sunuyor ve parlama önleyici yüzeye sahip. 300hz yenileme hızı ve 3ms tepki süresi sayesinde de görüntülerin olabildiğince net ve akıcı detaylarla oyunculara sunulması hedefleniyor.

Ek olarak, ekranın Adaptive Sync, yani uyarlanabilir senkronizasyon özelliği de bulunmakta. Bu sayede görüntülerde yırtılma, takılma ve titremeyi gibi can sıkıcı detayların da önüne geçilmiş oluyor. Deneyimlerimiz itibarıyla ekran performansını gayet beğendik.

Optik mekanik klavye ve her tuşa özel RGB aydınlatma sistemiyle geliyor

Bildiğiniz gibi özellikle online oyunlarda rakiplerin önüne geçebilmek için mekanik klavye ve gelişmiş sensörlere sahip mouse’ların önemi büyüktür. Asus, bu ürününde optik mekanik klavye kullanmış. Bu sayede tuşa basar basmaz daha hızlı yanıt almanın önü açılıyor.

Klavyede Türkçe karakterlere yer verilmesi hoş. Tuşlar yeterince büyük ve aralıklar da rahat kullanım için ideal. Bunlara ek olarak, bileklerinizi rahatlıkla konumlandırabileceğiniz geniş bir alan ve yine kolaylıkla kullanabileceğiniz büyük bir touch pad var. İstenildiği takdirde dokunmatik alanı devre dışı da bırakabiliyorsunuz.

Asus, oyuncuların hoşuna giden bir diğer detay olan RGB aydınlatma sistemini de unutmamış. Bu sistem, hem tuşlarda hem de laptopun alt kısmındaki köşelerde konumlandırılmış. İster mevcut profilleri aktifleştirebilir, isterseniz de kendi istekleriniz doğrultusunda özelleştirmeler yapabilirsiniz.

Asus Rog Strix Scar G733Q Gaming laptop incelemesi

Biz özellikle müzik ritmine göre değişen aydınlatma seçeneğini ve oyunlardaki gelişmelere göre gerçek zamanlı ayak uyduran aydınlatma seçeneğini beğendik.

Bir de sağlamlık tarafına yönelik bilgi verelim. Asus’un belirttiğine göre üründeki her bir tuş, 100 milyon basış gibi oldukça uzun bir kullanım ömrüne sahip.

Klavyeden biraz aşağıya doğru indiğimizde, sağ yan tarafta bir boşluk dikkatleri çekiyor, ki buraya Keystone II anahtarı yerleştirebiliyoruz. Bu aparat, kişisel verileriniz ve tercihlerinizi korumak ve istediğiniz an aktifleştirmeniz için adeta “kasa anahtarı” görevi görüyor diyebiliriz. Taktığınız anda seçtiğiniz özellikler aktif oluyor, çıkardığınızda da PC normale dönüyor.

AMD Ryzen 9 ve Nvidia GeForce RTX 3080 gibi iki büyük yıldız bir arada

Asus Rog Strix Scar, işlemci ve ekran kartı tarafında da iddialı. AMD’nin 3.3GHz hızda çalışabilen Ryzen 9 5900HX işlemcisine sahip cihaz, ekran kartı tarafında da Nvidia’nın 3080 Notebook GPU’sunu bünyesinde barındırıyor, ki bu da 16GB GDDR6 değerde.

Windows 10 işletim sisteminin bulunduğu ürün, depolama tarafında da toplamda 2GB SSD M.2 NVMe PCIe 3.0 sunuyor. Böylece yaklaşık 15 saniyede açılabilen PC’nizde oyun, program ve dosyalarınızı hızlıca yükleyebilir, kopyalayabilirsiniz.

Ah evet, RAM detayını da paylaşalım. Cihazda Toplamda 32GB (16GB DDR4-3200 SO-DIMM x 2) RAM değeri kullanılmış.

Asus Rog Strix Scar G733Q Gaming laptop incelemesi

Peki cihazın oyun çalıştırma performansı nasıl?

Yaptığımız denemelerde, pek çok farklı oyunu en yüksek grafik ayarlarında rahatlıkla oynayabildik. Örneğin…

– Doom Eternal’i ultra grafik ayarlarında, FHD çözünürlükte akıcı bir şekilde oynayabildik. En kalabalık çatışmalarda, en yoğun görsel detaylarda dahi ciddi bir performans kaybıyla karşılaşmadık.

– Crysis Remastered’ı en yüksek ayarlar olan “Can it Run Crysis?” modunda oynayabildik. Tabii bu, oldukça ekstrem bir çalışma modu. Dolayısıyla daha sonra yüksek ayarlara getirerek oyunu akıcı detaylarla oynayabildik. Biliyorsunuz, bu oyunda ışın izleme teknolojisi de var ve detaylar gerçekten çok güzel.

– Son dönemin en sansasyonel oyunu Cyberpunk 2077’yi de bu PC’de deneyimledik. Oyunun en güncel halini, en yüksek grafik detayları ve tabii ki ışın izleme teknolojisinin de aktifleştirerek akıcı bir şekilde oynayabildik.

– GTA V, yıllardır hayatımızda ve her oyuncu için sayılı önemli yapımlardan. Bildiğiniz gibi bu oyun, açık dünya tasarlandı ve bu da çok fazla detay anlamını taşıyor. Bu oyunu da yüksek grafik ayarlarında, ciddi bir performans düşüşü yaşamadan deneyimleyebildik.

– Bioshock Remastered, yıllar evvel satışa sunulan ilk oyunun görsel olarak yeniden elden geçirilmiş bir versiyonu ve özellikle su altı detayları hâlâ çok iyi görünüyor. Biz de bu PC’de en yüksek ayarlarda deneyimleyebildik.

– Ve son olarak, id Software klasiklerinden Quake 2, kısa süre önce RTX güncellemesi almıştı. Ne kadar eski bir oyun olsa da, RTX güncellemesiyle çok güzel görünüyor ve bu oyunu akıcı bir şekilde oynayabilmek için ışın izleme özellikli bir karta ihtiyacınız var. Rog Strix, bu nostalji soslu deneyimimizde de harika sonuçlar verdi.

Deneyimlediğimiz oyunların “oynanış videolarını”, FPS değerlerini ve yaptığımız bencmark test sonuçlarını hazırladığımız inceleme videosunda görebilirsiniz.

Asus Rog Strix Scar G733Q Gaming laptop incelemesi

Peki ya işitsel detaylar nasıl?

Asus Rog Strix Scar G733Q’nun üzerinde 4 hoparlör yer alıyor ve cihazın Dolby Atmos desteği bulunuyor. Çoğu zaman bir kulaklığa ihtiyaç duymadan, güzel işitsel detaylar işitiyorsunuz. Ses katmanlarını bile çoğu zaman ayrıştırabilirsiniz.

Gelişmiş soğutma sistemi

Teknoloji severler bu tip ürünlerde “sesli çalışma ve aşırı ısınma” gibi detaylardan endişe duyar. Peki bu cihazda durumlar nasıl?

Laptopun 4 fan çıkışı bulunuyor ve kullanılan fanlar da önceki nesle kıyasla daha büyük ve sessiz çalışmak için optimize edilmiş. Ek olarak, CPU’ya entegre edilmiş olarak gelen sıvı soğutma sistemini de unutmamak gerekli. Yani evet, cihaz, normal kullanımda ısınmıyor. Uzun süre yük altındayken de rahatsız edici bir ısınma düzeyine ulaşmıyor.

Çalışma sesi konusuna gelirsek… eğer internette geziniyor, dosyalarınızla ilgileniyor ya da video izliyorsanız, bu gibi işlemlerde neredeyse tamamen sessiz çalışıyor. Oyun oynamaya başladığınızda ise, yük altında olduğu duruma göre fanlar devreye giriyor ve soğutma sistemi daha güçlü çalışıyor. Bu esnalarda da fan çalışma sesini duyabiliyorsunuz. Yine de, oyun sesleri bunları bastırıyor ve çoğu zaman duymuyorsunuz bile.

Bu arada, cihazın bünyesinde Wi-Fi 6 kablosuz bağlantı teknolojisi olduğunu da ekleyelim.

Ve pil performansı

Cihazın pili, yaklaşık 1 buçuk saatte tamamen doluyor. Eğer oyun oynamıyorsanız ve video izlemiyorsanız, tek şarj ile 5 saat civarı bir kullanım elde edebilirsiniz. Biz, birkaç senaryo hazırladık ve şimdi sizlerle paylaşalım.

4 saat 10 dakika:

Ekran parlaklığı full. Kablosuz internet aktif ve arka planda oyun indirmeleri aktif. Pil tasarruf modu kapalı. 1 saat boyunca Bluetooth kulaklık da kullandık. Klavye ışıkları da en üst parlaklık seviyesinde açıktı.

Bu detaylar doğrultusunda, 4 saat 10 dakika boyunca FHD çözünürlüklü videolar izleyebildik.

Yaklaşık 3 saat:

Ekran parlaklığı yarıda. Pil tasarruf modu kapalı. Klavye ışıkları açık. Kablosuz internet bağlantısı aktif ve indirmeler devam ediyordu.

Bu detaylar doğrultusunda 1.5 saat boyunca oyun oynayabildik, 1 saat video izleyebildik ve yaklaşık yarım saat boyunca da internette gezintiler gerçekleştirebildik.

Laptopun boyutlarını göz önüne alacak olursak, sürekli yanınızda taşınma amacı olan bir ürün değil bu. Bunun yerine, evinizdeki masaüstü PC’nizi emekliye ayırabilir ve hem yer tasarrufu, hem de daha yüksek performans elde edebilirsiniz.

Bir de ek not: Üründe kamera yer almıyor. Asus, bu laptopun satışta olduğu bazı ülkelerde, cihazla bundle olarak kamera satışı da gerçekleştiriyor. Bu hizmetin Türkiye’de olmadığını da söylememiz lazım.

Asus Rog Strix Scar G733Q Gaming laptop incelemesi

Asus Rog Strix Scar G733Q teknik özellikler:

İşlemci: AMD Ryzen 9 5900HX Processor 3.1 GHz (16M Cache, up to 4.5 GHz)
Grafik: NVIDIA GeForce RTX 3080 16GB GDDR6
Depolama:2TB M.2 NVMe™ PCIe 3.0 Performance SSD (1TB * 2)
Network: Wi-Fi 6(802.11ax), Bluetooth 5.1 (Dual band)
Ekran: 17.3″, 300 nits, FHD (1920×1080 16:9), 300Hz, geniş görüş açılı, IPS panel, NTSC %72, sRGB %100, Adobe %75, geniş görüş açılı parlamayan ekran
Giriş/Çıkış portları: Type C USB 3.2 Gen 2 with Power Delivery, Display Port and G-Sync, 1x RJ45 LAN port, 3x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1x HDMI 2.0
Bellek: 32GB DDR4-3200 SO-DIMM (16*2)
Ses: Dolby Atmos Software 2x 4.2W speaker with smart AMP technology
Güç Adaptörü: 240W AC Adapter, Output: 20V DC, 12A, 240W, Input: 100~240C AC 50/60Hz universal
Ağırlık: 2.7 Kg
Renk: Siyah

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

vivo Y70 akıllı telefon incelemesi: Işıldayan tasarım