ASUS Radeon R9 290 DirectCU II OC İnceleme

ASUS Radeon R9 290 DirectCU II OC

#İŞBİRLİĞİ

DirectX 11.2 ve Open GL 4.4 desteğine sahip olan ASUS Radeon R9 290 DirectCU II OC, GPU Tweak özelliğiyle oyun oynarken streaming yapabiliyorsunuz.  Yük altında biraz sesini yükseltebilen kartın genel olarak sessiz olduğunu söyleyebiliriz. Oyun oynama ve benzeri işlemlerde her hangi bir ses artışı gözlemlemediğimiz ASUS R9 Radeon 290 DirectCU II OC, After Effects ve Premier programlarında render alırken sesini biraz yükseltti. Paragrafın başında da belirttiğim gibi çok fazla yük olmadığında çalışmadığı sürece kartın sesi çıkmıyor. ASUS’un özel fan tasarımının da bu noktada hem soğutma hem de ses açısında önemli bir katkı yaptığını belirtmeden geçmeyelim.

ASUS-Radeon-R9-290-DirectCU-II-6

AMD’nin geliştirdiği True Audio, Mantle, Eyefinity, ZeroCore ve PowerTune teknolojileriyle desteklenen ASUS Radeon R9 290 DirectCU II OC, oyun severlere üst düzey performans sunmak amacıyla geliştirilmiş. Kartta kullanılan teknolojilere değinmek gerekirse, AMD TrueAudio teknolojisinin amacı,  oyunların en az göründüğü kadar tatmin edici seslere sahip olmasını sağlamak. Bunun gerçekleşmesini sağlayan özelliklerden bazıları:

  • AMD GPU çekirdeğine yerleşik ayrılmış bir dijital sinyal işlemcisi (DSP) iBu sadece ses düzlemine ayrılmış büyük oranda bir işlem gücü anlamına gelir. Bu sadece oyunlarda yeni ve heyecan verici özelliklere olanak sağlamakla kalmaz, aynı zamanda başka görevler için kullanılabilmesini sağlamak için CPU evrelerinden verimli bir şekilde faydalanır.
  • Programlanabilen ses efektleri programlanabilir gölgelendiricilerin grafiklere getirdiği esnekliğin aynısını sese getirir. Oyun geliştiricileri artık esnek olmayan önceden hazırlanmış efektleri kullanmak zorunda değil. Artık onlar da karmaşık efektler ve akustik ortamlar yaratabilecek esnekliğe sahipler.
  • Daha fazla ses kanlı ve ses nesneleri ise oyun geliştiricilerinin hangi seslerin gereksiz olduğunu meşakkatli ayırt etme zahmetinden kurtarır. AMD TrueAudio teknolojisi bir oyunun eşzamanlı oluşturulan seslerin sayısını arttırır ve geliştiricilere daha gerçekçi ses düzlemi oluşturma yetisi sağlar.
  • Tüm platformlarda kullanılabilir olan gerçekçi yankı ve yankı oluşumu sayesinde programcılar artık bu efektleri, basit yankılara ihtiyaç duymadan, oyunlarının bir parçası olarak yaratabilecek. Bu sayede gerçek akustik olayları çok daha büyük oranda taklit edilebilecek.
  • Çok kanallı yerleştirme tüm oyunlara, sadece pahalı kulaklıklar değil, surround ses özelliğine sahip tüm kulaklıklarda doğru konuşlandırılmış ses algoritmaları sağlar.

ASUS-Radeon-R9-290-DirectCU-II-7

AMD Mantle, oyun dünyası gelişimini dönüştürmeyi ve PC oyunlarını daha hızlı bir hale dönüştürmeyi vaat eden yenilikçi bir grafik API ürünü. CPU kapasitesini artırdığına ve oyun geliştiricilerin işini daha da kolaylaştırdığına göre, Mantle’dan daha iyi oyunların, çok daha fazla üretilmesine önayak olmasını amaçlıyor. Çalışma yükünün GPU’ya aktarılmasıyla, orta seviyeli veya daha eski bir CPU önceden sahip olduğu dezavantajlara sahip olmasını ortadan kaldıran Mantle ile GPU, sistemin önemli bir parçası haline geliyor.

AMD Eyefinity teknolojisiyse, görüntüyü altı ayrı ekrana kadar aktarabilmenizi sağlıyor. Çoklu monitör desteğiyle özellikle simülasyon severler için üst düzey deneyim sunan Eyefinity, profesyonel kullanıcılaraysa çoklu monitörde çalışma imkanı tanıyor. PowerTune ise, kullanılan gücü sürekli takip ederek oyunlardaki güç istemine göre hareket ediyor ve en iyi performansı ortaya çıkarmaya çalışıyor.

AMD Zero özelliğiyle, GPU boştayken güç tüketimini minimum seviyeye indirirerek, kartın boşta çalışırken yüksek enerji tüketimi yapmasının önüne geçiyor.

AMD PowerTune teknolojisi ise, favori oyunlarınızda daha yüksek saat hızları ve daha iyi performans için akıllı güç izlemeyi etkinleştiriyor.