Apple Watch ile sağlığınızı kontrol edin

Apple Watch ile sağlık ve fitness

#İŞBİRLİĞİ

Apple Watch ile sağlık ve fitness alanlarında neler yapılabileceğini biliyor musunuz? Sağlık ve fitness konularında Apple Watch’ın yetenekleri karşınızda.

Nisan 2015’te satışa çıkmasına rağmen kısa süre içerisinde dünyanın en çok satan akıllı saati Apple Watch, bugün yaklaşık 10 milyon kullanıcının bileğinde. Tüm Apple ekosistemi ile uyumlu olan Apple Watch, watchOS işletim sistemiyle geliştiricilere de göz kırpıyor. Rakiplerinin aksine Apple Watch, kullanıcılarına standart bir akıllı saatten daha fazlasını vaad ediyor. Özellikle sağlık ve aktivite monitörü olma konularında Apple Watch’un becerileri dikkat çekici.

Günümüzde neredeyse tüm akıllı saatler, akıllı telefonlar ile senkronize çalışabiliyor. Uygulama bildirimleri, bazı mobil uygulamaların saat versiyonu desteği gibi özellikler artık bizi şaşırtmıyor. Ancak söz konusu sağlık olduğunda Apple Watch bir adım daha öne çıkıyor.

Apple Watch’un sağlık ve fitness alanlarında farkı ne?

Öncelikle Apple Watch’un algılayıcı sensörlerinden bahsedelim. Çünkü saatin rakiplerinden en büyük farkı bu noktada başlıyor. Saatin alt yüzeyinde safir lensin altında bileğinize temas eden kısımda kızılötesi ve fotodiyot algılayıcılar bulunuyor. Bu  algılayıcılar kalp atış hızı (nabız) ölçümünü gün boyu sürdürüyor. Fotopletismografi teknolojisiyle yapılan ölçümler yeşil LED ışıkları sayesinde mümkün oluyor. Dolayısıyla bu ölçüm sisteminin sağlığınıza bir zararı bulunmuyor. Saati rakiplerinden ayıran en önemli detaylardan biri bu. Bunun dışında ivmeölçer ve GPS gibi teknolojiler de bulunuyor.

Apple Watch kalp atış hızı nabız ölçümü

Aktivite Uygulaması

Apple Watch içerisinde gelen ana uygulamalardan ilki Aktivite olarak adlandırılıyor. Aktivite uygulaması günlük aktiviteleri üç ana başlıkta topluyor. Bunlar;

  • Duruş
  • Hareket
  • Egzersiz

Şık bir arayüz içerisinde bu üç faaliyet gündelik olarak kayıt altına alınıyor. Duruş özelliği en basit olanı, sadece hareketsiz olduğunuz süreleri kaydediyor. Örneğin uzun süre oturduğunuzda Apple Watch sizi kalkmanız konusunda ve uzun süre oturmanın zararlı olduğu konusunda uyarıyor. Hareket kısmında günlük tüm hareketleriniz kayıt altına alınıyor ve kalori sayacı burada devreye giriyor. Günlük kalori yakma hedefinizi tamamlamadan bu ibreyi dolu göremiyorsunuz. Egzersiz ise hızlı yürüme seviyesinin üstündeki faaliyetleri kayıt altına alıyor. Egzersiz ibresi, hızlı hareket süresini baz alıyor. Örneğin günlük 30 dakika gibi.

Apple Watch Aktivite uygulaması

Antrenman Uygulaması

Antrenman işi biraz daha ciddiye alan kullanıcılar için. Bu uygulamayı düzenli spor ve egzersiz faaliyetlerinizde kullanabiliyorsunuz. İç ve dış mekan aktiviteleri Antrenman isimli uygulama tarafından kayıt altına alınıyor. Koşu, bisiklet, tempolu yürüyüş gibi spor, egzersiz türlerini belirleyerek kendi hedeflerinizi oluşturabiliyor, daha sonra görüntüleyebiliyorsunuz. Yaptığınız egzersize göre toplam gidilen mesafe, egzersiz süresi ve yakılan aktif kalori miktarlarına bu uygulama içerisinden ulaşabiliyorsunuz.

Antrenman uygulamasının bir diğer önemli özelliği ise üçüncü parti spor-egzersiz uygulamalarına da destek vermesi. Daha önce severek kullandığınız bir uygulama varsa, Apple Watch ile uyumlu şekilde kullanmaya devam edebiliyorsunuz. Yazının sonunda sizler için desteklenen popüler sağlık ve fitness uygulamalarını listeledik.

Nabız sensörü bu noktada devreye giriyor. Otururken veya yürürken uzun aralıklarla yapılan kalp izleme etkinliği, kalp atışlarınız hızlandığında daha sık aralıklarla yapılmaya başlanıyor. Bu sayede en doğru ve anlık sonuçlar elde ediliyor. Apple Watch, tüm bu izleme ve kayıt altına alma özelliklerini iPhone’ununuzdaki “Sağlık” ve “Watch” uygulamalarıyla senkronize ediyor.

Apple Watch Antrenman uygulaması

Tüm hareketleriniz kayıt altında!

Apple Watch, belirlenen spor ve aktivite hedeflerine ulaştıktan sonra kullanıcısını motive etmek amacıyla çeşitli rozetler veriyor. “Başarılar” sekmesinden alınan rozetler görüntülenebiliyor. Ayrıca bu başarıları sosyal ağlarda arkadaşlarınızla da paylaşabiliyorsunuz. Kendi rekorlarınızı kırmak, daha fazla motive olmak ve spor alışkanlığı kazanmak adına bu önemli bir detay.

Aktivite geçmişi bölümünde sizi karşılayan takvim içerisinde her günü ayrı ayrı görüntüleyebiliyorsunuz. Bu bilgileri “Sağlık” uygulamasıyla da paylaşarak diğer verilerle birleştirmeniz mümkün.

Apple Watch ile sağlık ve fitness

Apple Watch için popüler sağlık ve fitness uygulama önerileri

Apple Müzik Notları isimli yeni bir uygulama yayınladı!