Apple USB-C için bazı önlemler alıyor

Apple yeni parola sistemi

Uçağınızın koltuğuna gelenler gibi, halka açık bir şarj cihazından aletlerinizi şarj etmekte tereddüt edecek türde biri misiniz? Apple’ın henüz duyurulan macOS 13 Ventura’nın ilk beta sürümü, bu kurcalanma korkularını gidermek için tasarlanmış bir özellik içeriyor.

Apple USB-C için bazı önlemler alıyor. Apple USB-C için bazı önlemler alıyor. USB-C ve Thunderbolt aksesuarlarının Apple’ın M1 veya M2 yongaları tarafından desteklenen MacBook’larla iletişim kurmadan önce açıkça izninizi istemesini sağlayacak.

Apple USB-C

“Apple silikonlu taşınabilir Mac bilgisayarlarda, yeni USB ve Thunderbolt aksesuarlarının, doğrudan USB-C bağlantı noktasına bağlanan bağlantılar için macOS ile iletişim kurabilmesi için kullanıcı onayı gerekir. Bu, güç adaptörleri, bağımsız ekranlar veya onaylı bir hub’a bağlantılar için geçerli değildir. İzin Verme’yi seçerseniz cihazlar şarj olmaya devam edebilir.

Güvenlik yapılandırmasını Sistem Ayarları > Güvenlik ve Gizlilik > Güvenlik bölümünde değiştirebilirsiniz. İlk yapılandırma Yeni aksesuarlar isteyin şeklindedir. Erişilebilirlik Anahtarla Denetimin yapılandırılması, politikayı her zaman aksesuar kullanımına izin verecek şekilde ayarlar. Onaylı cihazlar kilitli bir Mac’e üç güne kadar bağlanabilir.

Apple USB-C için bazı önlemler alıyor

Apple USB-C

Önceki macOS sürümlerinden yazılım güncellemesi sırasında eklenen aksesuarlara otomatik olarak izin verilir. Mac’i yeniden başlatmadan önce eklenen yeni aksesuarlar numaralandırılabilir ve çalışabilir, ancak kilidi açılmış bir Mac’e bağlanıp açıkça onaylanana kadar hatırlanmayacaktır.”

Bu özellik ile MacBook’larınız hala iyi şarj olacak, harici ekranlara bağlanacaklar ve rahatsız edilmek istemiyorsanız her şeyi kapatabileceksiniz. Apple burada yeni bir sertifika oluşturmaya çalışmıyor – kontrol sizde. Her ikisi de gerçek olan ve en az biri yakın geçmişte MacBook’lara zarar vermiş olan kötü veya uyumlu olmayan USB aygıtlarına karşı ekstra bir koruma gibi görünüyor.

Apple USB-C

Belki de bu, şirketlerin her USB cihazına kimliğini doğrulamak için şifreli bir sertifika veren bir “USB Type-C Kimlik Doğrulama Programı” benimsemesini gerektiren USB Uygulayıcıları Forumu’nun 2019’da başlattığı (pdf) çözümden daha gerçekçi bir çözüm olacaktır.

Apple’ın çözümü, USB bağlantı noktalarını çok fazla elektrikle aşırı yükleyerek bilgisayarları kızartmaya çalışan “USB Killer” aygıtlarını mutlaka durdurmayabilir. “Uygunsuz güç”, USB-IF’nin mücadele etmeye çalıştığı sorunlardan biriydi.

Apple Watch Series 8 bu yeni özellikle hayat kurtarabilir