Apple Samsung davası için yeni perde açıldı. ABD Yargıtay’ı daha önce alt mahkemenin Apple lehine aldığı kararı erteleyerek yeniden görülmesi için geri gönderdi. Yargıtay tarafından alınan kararın gerekçesi ise epey tartışma yaratacağa benziyor.
ABD’de Apple ile Samsung arasında devam eden patent davasında önemli bir gelişme yaşandı. Apple 2011 yılında, kendisine ait tasarım patentlerini izinsiz kullandığı iddiasıyla Samsung’a dava açmıştı. Mahkeme yaptığı incelemeler sonucunda Samsung’un Apple’a ait tasarım patentlerini kendi akıllı telefonlarında kullandığı kararını almış ve Samsung’un bahsi geçen akıllı telefonlardan elde ettiği tüm kârı ceza olarak ödemesi gerektiğini belirtmişti. Şimdi ise Apple Samsung davası için yeni perde açıldı.
Samsung bu karara itiraz ederek olayı ABD Yargıtay’ına taşıdı. Yargıtay’ın oy birliği ile aldığı kararla Samsung’un 399 milyon dolarlık cezasını erteledi ve alt mahkemeye geri gönderdi. Yargıtay’ın aldığı bu kararın nedeni ise epey tartışma yaratacağa benziyor.
ABD Yargıtay’ı bir ürünün tasarımında patent ihlali yapıldığı zaman cezanın o ürünün tamamından elde edilen kâr üzerinden alınmaması gerektiği görüşünü verdi. Yargıtay üyesi Sonia Sotomayor yaptığı açıklamada, tek bir bileşenden oluşan bir üründe tasarım ürünün tamamını etkiliyor olabilir, ancak birden fazla bileşenden oluşan ürünlerde tasarımın ürünün tamamını etkilediğini söylemenin güç olduğunu belirtti.
Apple, tasarımın birçok ürün için çok önemli olduğunu ve bununla ilgili patent ihlali yapanların, o ürünlerden elde ettiği kârın tamamını vermesi gerektiğini söyleyerek, Samsung’un kendi fikirlerini çaldığını ve alt mahkemenin hırsızlığın doğru olmadığı yönünde yeniden güçlü bir mesaj vereceğine inandığını açıkladı.
Samsung tarafı ise kararı kendileri için bir zafer olarak niteleyerek, patent ihlalleri olduğunda verilecek cezanın o patentin üründeki oranına göre belirlenmesi gerektiğini belirtti.
Şimdi konu yeniden bir alt mahkemede. Tasarımın bir ürünün tamamını etkileyip etkilemediği ya da tasarımın bir üründeki etkisinin ne oranda olduğunun kararını vermek alt mahkemeye kaldı. Bu davadan alınacak sonucun tüm endüstriyi etkileyeceği kesin.