Apple Safari’den takip etme özelliğini kaldırıyor!

safari

Apple Safari tarayıcılarından web sitelerinin beni takip etmemelerini iste özelliğini kaldırma kararı aldı. Peki, güvenliğe her zaman önem veren Apple neden böyle bir hamle yapma gereği duydu?

İnternette gezdiğiniz sürece web siteleri sizi takip ediyor ve tercihlerinize göre reklamlar gösteriyordu. Bunu engellemek için geçtiğimiz yıllarda Do not Track yani takip etme özelliği birçok tarayıcı tarafından kullanıcılara sunulmuştu.

Gizliliğe önem veren Apple da bu özelliği hem macOS hem de iOS‘teki Safari tarayıcısına eklemişti. Ancak Cupertinolu teknoloji devi bu özelliği Mart ayında yayınlanacak olan güncellemeler ile Safari’den kaldırma kararı aldı.

Apple Safari’den Do not Track özelliğini kaldırıyor!

Takip etme özelliği başlangıçta kullanıcıların ağ üzerinden hareketlerinin daha az kapsamlı bir şekilde izlenmesini sağlamak için tasarlanmıştı. Ancak bu özellik çoğu durumda etkisiz kalıyordu ve bazen tam tersini bile yapıyordu.

iPhone dinlenme açığı iOS 12.1.4 ile kapatıldı!

Apple bu özelliği Safari 12.1 ile kaldıracak. Mart ayında yayınlanacak olan macOS 10.14.4 ve iOS 12.2 güncellemesi ile Do not Track özelliği resmen tarih olacak. Apple’ın bu özelliğin belli bir standartları karşılamadığı ve aksine bazı durumlarda tersine etki yaptığı için kaldırdığı düşünülüyor.

Apple Safari

Apple’dan sonra gözler Google‘a çevrildi. Google da muhtemelen bu özelliği Chrome’dan kaldıracak. Hatta Google, reklam engelleme politikasını da değiştirecek ve bazı Adblock uygulamaları çalışmaz hale gelecek.