Apple, Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren Dijital Piyasalar Yasası (DMA) doğrultusunda App Store politikalarında köklü değişiklikler yaptığını açıkladı. Yeni düzenlemeler, hem geliştiricilere daha fazla özgürlük sağlıyor hem de Apple’ın komisyon yapısında tartışmalı yeni uygulamaları beraberinde getiriyor.
AB merkezli uygulama geliştiricileri artık, dijital ürün ve hizmet satışları için harici web siteleri, diğer uygulamalar veya alternatif uygulama mağazaları üzerinden reklam ve yönlendirme yapabilecek. Ayrıca uygulama içindeki bağlantılarla farklı URL hedeflerine yönlendirme ve izleme eklemek de mümkün olacak.
Apple, uzun süredir tartışma konusu olan ve kullanıcıları harici bağlantılardan caydırmak için kullanılan meşhur “korkutma ekranlarının” da ilk etkileşim sonrası kapatılabileceğini duyurdu. Geliştiriciler, dış ödeme ve kampanyalara yönlendiren bağlantılar için tamamen kendi arayüz tasarımlarını kullanabilecek.
İki Kademeli Komisyon Dönemi Başlıyor
Apple, App Store dışı satın alımları hedefleyen Temel Teknoloji Komisyonu adı altında yeni bir ücretlendirme modelini devreye soktu:
%5 Temel Komisyon: Uygulama içi satın alımlarda geçerli olan bu daha düşük komisyon seçeneği, beraberinde otomatik güncellemeler, arama önerileri ve performans analizleri gibi temel App Store özelliklerinin büyük kısmından feragat etmeyi gerektiriyor.
%13 Tam Paket Komisyonu: Apple’ın sunduğu tüm temel özelliklerden faydalanmak isteyen geliştiriciler için bu daha yüksek komisyon uygulanıyor. Küçük İşletme Programı üyeleri için ise oran %10 olarak belirlenmiş durumda.
Ayrıca, yılda 1 milyondan fazla yükleme yapan uygulamalar için yükleme başına 0,50 € olan mevcut Temel Teknoloji Ücreti (CTF) korunuyor. Buna ek olarak, uygulama indirildikten sonraki ilk altı ay içinde App Store dışında yapılan satışlar için %2’lik İlk Edinim Ücreti devreye giriyor.
Geliştiriciler, her çeyrekte bir kez bu iki kademe arasında seçim yapabilecek.
Epic CEO’su Sweeney Sert Çıktı
Epic Games CEO’su Tim Sweeney, Apple’ın bu yeni yapısını “adaletsiz” ve “yasadışı” olarak nitelendirerek sert tepki gösterdi. Özellikle düşük komisyon karşılığında App Store hizmetlerinin ciddi şekilde kısıtlanmasının, rekabeti engelleyen bir hamle olduğu görüşünde.
Hatırlanacağı üzere, Avrupa Komisyonu Nisan ayında Apple’a 500 milyon euro para cezası kesmişti. Gerekçe ise şirketin alternatif ödeme sistemlerini kısıtlamaya devam ederek DMA’yı ihlal etmesiydi. Apple bu cezaya itiraz etti, ancak Komisyon süreci sıkı şekilde takip ediyor. Yeni düzenlemelerin DMA kapsamındaki etkileri Avrupa Komisyonu tarafından yakından incelenecek.