Android artık %400 daha tehlikeli!

malware android

Nokia ilginç bir rapor yayınladı. İddiaya göre Android işletim sistemi eskisine oranla %400 daha tehlikeli. Peki ama neden? İşte detaylar.

2016 yılının verileri ile hazırlanan “Threat Intelligence Report” raporuna göre, geçtiğimiz yıl Android işletim sistemini etkileyecek zararlı yazılımların sayısında %400 artış meydana geldi.

Malware olarak tanımlanan bu zararlı yazılımların her birinin kendine has özellikleri var. Ayrıca her bir zararlı yazılım cihazların farklı bir özelliğini etkiliyor. Raporda yer alan bilgiye göre piyasada bulunan Android cihazların %85’i bu zararlı yazılımların bir kısmının etkisi altında.

Android artık günümüzde dünyanın en popüler işletim sistemi olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla sanal korsanların hedefinde yer almasının sebebi bu. İlginç bir şekilde Android içerisindeki zararlı yazılımların sayısı arttıkça Windows bilgisayarlardaki sayı azalıyor. Yani sanal korsanlar artık Windows’a eskisi kadar ilgi göstermiyor.

IoT (Internet of Things) cihazların her geçen gün yaygınlaşması, zararlı yazılımların etki edeceği cihaz sayısını hızla artırıyor. IoT cihazları özellikler ağ tabanlı DDoS ataklarına karşı zayıf oluyor.

Nokia’nın bu konuya çözüm sunmak amacıyla sunduğu öneri ise ağ tabanlı güvenlik önlemlerine ağırlık vermek.

Peki bizim kullanıcılar olarak ne yapmamız gerekiyor? Uygulama marketi içerisinde yer alan sonsuz sayıdaki uygulama içinden hangisinin kullanılacağına dikkat edilmesi son derece önemli. Çok sayıda izin isteyen, düşük puana sahip olan ve yanıltıcı içeriğe sahip uygulamalardan mümkün olduğunda uzak durmak gerekiyor. Eğer cihazınıza herhangi bir zararlı yazılımın bulaştığından şüphe duyuyorsanız, cihazınızı ilk fırsatta fabrika ayarlarına çevirerek bu sorunu çözebilirsiniz.

Nokia tarafından yayınlanan rapora buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Samsung, Note 7 modelini tekrardan satışa sunuyor!