Vega grafik işlemcileri Nvidia ile yarışıyor

amd vega fe hero 2 copy

#İŞBİRLİĞİ

AMD’nin yeni Vega grafik işlemci mimarisi, Ağustos ayında Vega64 ve Vega56 versiyonlarıyla ortaya çıktı. Peki, AMD’nin yeni GPU’ları, Nvidia’nın uzun zamandır liderlik tahtında oturan GPU’larına karşı ekonomik ve aynı zamanda güçlü bir rakip olabilecek mi?

Vega56, GTX 1070 için güçlü bir rakip olarak kabul edilebilir ancak Vega64 rakibi GTX 1080’nin karşısında aynı oranda güçlü durabiliyor diyemeyiz. GTX 1080 Ti ise mukayese kabul etmeyecek derecede önde gidiyor. Yine de popüler yarış oyunu Forza Motorsport 7, AMD’nin yeni GPU’larının potansiyelini dışarı çıkıyor ve yeni AMD GPU’ları Forza’da Nvidia kartları ile tam anlamıyla yarışıyor.

Forza 7, AMD Vega GPU’larını coşturdu

AMD’nin yeni Vega56 ve Vega64 GPU’larının Forza 7 ile yapılan testlerinde, Nvidia’daki muadillerini geride bıraktığı veya başabaş gittiği gözleniyor. Bu da, daha ekonomik GPU’lar olan Vega56 ve Vega64 için çok önemli bir başarı anlamına geliyor. İki işlemci de 1920×1080 çözünürlükte, GTX 1080 Ti GPU’larını geride bırakıyor. Öte yandan çözünürlük arttıkça, Nvida GPU’larının biraz daha güç kazandığını ve öne geçebildiğini görüyoruz.

Forza7-Perf

Ancak yine de şunu unutmamak lazım. Nvidia GTX 1080 Ti, yüksek çözünürlükte VegaGPU’larını kıl payı geçiyor olsa bile GTX 1080 Ti aslında Vega GPU’larından daha üst klasmanda bir işlemci ve VegaGPU’larının asıl rakibi bu işlemci değil. Dolayısıyla, AMD’nin Vega GPU’ları, Nvidia’daki muadillerini geride bırakıp daha üst sınıf GPU’larını zorluyor diyebiliriz.

The Vega 56 ve GTX 1080 yüksek çözünürlükte birbirine eş porformans sergiliyorlar.  Vega64 ise testlerde hep ön sırada yer alıyor. Bu yüksek performansın, AMD’nin ve oyun yapımcılarının ileride çıkaracakları sürücü güncellemeleri ile daha da ön plana çıkacağını tahmin etmek zor değil zira GPU’lar piyasaya henüz çıkmış durumdalar.

Masaüstünde lider Vega olabilir

AMD, GPU’yu tasarlarken savunduğu argümanlardan biri; mimarinin güçlü ayaklar sahip olması ve gelecekteki iş yüklerini da kaldırabilecek dengeli bir yapı kurmaktı. AMD’nin işlemcileri gelecekte nasıl bir performans gösterir bilinmez ancak AMD GPU’ları şimdilik piyasanın önemli oyuncularından biri olacaklarını ispat ediyorlar.

Güç tüketimi bakımından Nvidia hala bir adım önde, bu da onu şarj kablosunu evde unutmayı alışkanlık haline getirenler için laptoplarda daha tercih edilip kılabiliyor ama masaüstü oyuncular daha güçlü ve daha ekonomik GPU’lar istediklerinden AMD’ye yönelmeleri olası görülüyor. Yine de unutmamak lazım, daha fazla güç tüketen bir kart, daha fazla ısınma, bu da onu soğutmak için daha fazla gürültü anlamına geliyor.

AMD-Radeon-Vega

Sonuç olarak, AMD GPU’ları yeni DX12 başlıklarında iyi performans göstermeye devam ederse, kart genelinde daha fazla ilgi uyandırabilir. Bununla birlikte; bu durum yokuş yukarı bir savaş olacak, Intel’in de AMD’ye yeni ve daha güçlü kartlarla cevap vereceğini tahmin etmek zor değil.

Yine de AMD’yi ekran kartı savaşında üst düzey performanla görmekten mutluyuz ve şirketin Vega mimarisini geliştirerek piyasada rekabeti kızıştırmasını umuyoruz. Bu hem GPU fiyatlarının düşmesine hem de performanslarının yükselmesine yardımcı olacaktır. Rekabet iyidir.

Android uygulamalarını PC’de nasıl çalıştırırsınız?