Amazon, işçileri için ücretli COVID-19 iznini yarıya indirdi

Amazon, işçileri için ücretli COVID-19 iznini yarıya indirdi

ABD’nin en büyük ikinci işvereni olan Amazon, bugün karantinaya alınan işçiler için ücretli izin politikalarını yarıya indireceğini duyurdu. Mart 2020’de uygulamaya konan politika, daha önce 14 güne kadar ücretli izin sağlıyordu; yeni politika bir haftayı veya en fazla 40 saati kapsıyor. İşte detaylar.

Amazon, işçilere duyurulan bildiride, “Geçtiğimiz iki yıl boyunca sürekli olarak gelişen COVID-19 pandemisine yanıtımızı Hastalık Kontrol Merkezlerinin (CDC) rehberliğine ve kendi tıp uzmanlarımızın tavsiyelerine dayandırdık” ifadelerini kullandı. 40 saatlik veya bir haftalık ücretli izin politikasının “hemen” yürürlüğe girdiğini ve “aşılama durumuna bakılmaksızın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm çalışanlar için geçerli olduğunu” belirtti.

Amazon, işçileri için ücretli COVID-19 iznini yarıya indirdi

Söz konusu kural değişikliği, 27 Aralık‘ta güncellenmiş izolasyon rehberini yansıtıyor. Diğer şirketlerin de davayı takip etmesi muhtemel. Amazon kısa süre önce saha çalışanları için maske politikasını eski haline getirdi. Bu gereklilik, zorunlu ateş kontrolleriyle birlikte, geçen yılki orijinal iki haftalık izin politikasıyla yaklaşık aynı zamanlarda uygulamaya konuldu.

Amazon, çalışanlarına benzersiz şekilde kötü muamelesi nedeniyle sık sık eleştirilse de, bu kararda yalnızca federal kuralları takip ediyor gibi görünüyor.  Bu haftanın başlarında, evde COVID testlerini zorunlu kılan perakendecilerle Beyaz Saray anlaşmasının sona ermesi de gündeme gelmişti. Pandemik işsizlik yardımları gibi bazı politikalar zaten sona ermişken, New York’un kendi kurallarında değişikliğe gitmesi bekleniyor. Ancak ABD hala rekor sayıda pozitif vaka yaşıyor.

Yeni AirPods Pro 2, 2022’nin üçüncü çeyreğinde çıkacak