Google Gemini’ın Başarısızlığı Alphabet Hisselerini Vurdu

Google Gemini

Google Gemini’ın karıştığı skandal, şirketin hisselerine de yansıdı. Google’ın şemsiye şirketi Alphabet, bir günde 70 milyar dolar değer kaybetti.

Yapay zeka alanında varlık gösteren en önemli şirketlerden biri olan Amerikalı internet devi Google, ChatGPT’ye rakip olmasını umduğu Google Gemini’a büyük umutlar bağlamıştı. Ancak Gemini şu ana kadar istediği etkiyi yaratamadığı gibi son günlerde şirket için bir utanç kaynağı haline geldi. Gemini’a kısa süre önce eklenen komut ile görsel üretme özelliği, bu yapay zekanın aslında ne kadar sıkıntılı bir kodlamaya sahip olduğunu gözler önüne serdi. Çünkü Google Gemini, toplumsal konularda duyarlı olacağım derken ipin ucunu kaçırmıştı. Öyle ki Gemini, duyarlı olabilmek adına tarihsel gerçekleri bile açıkça çarpıtabiliyordu.

Örneğin Gemini’dan ABD’nin kurucu atalarının fotoğraflarını göstermesini istediğinde, Gemini gerçekle hiç alakası olmayacak şekilde dört siyahi kişiyi resmedebiliyordu. Ya da Vikingleri gösteren bir fotoğraf istendiğinde, İskandinav olmayan farklı ırklardan görseller yaratıyordu. Tüm bunlar Gemini’ın kaynak kodunda ciddi bir sıkıntı olduğunu gözler önüne serdi. Nitekim bu özellik kullanıma sokulduktan sonra sosyal medya, bu tarz saçmalıkların ifşa edilmesiyle doldu taştı. Bu skandal Google hisselerine de yansıdı.

google gemini 2

Google’ı çatısı altında barındıran şemsiye şirketi Alphabet’in hisseleri bir günde yüzde 4.4 değer kaybetti. Söz konusu Alphabet gibi dev bir şirket olduğunda yüzde 4.4’lük bir düşüşün bedeli ağır oluyor. Nitekim şirket bu düşüşle birlikte bir günde 70 milyar dolar değer kaybetmiş oldu.

Bu düşüşün sebebi sadece yapay zeka alanında başarısız olunması değil. Google Gemini öyle bir skandala imza attı ki Google’ın itibarını sarstı. Öyle ki insanların Google arama motoruna olan inancı da sarsıldı. Çünkü Gemini’ın ortaya koyduğu sonuçlar, Google’ın politik olarak taraflı davrandığının kanıtı oldu. Hal böyleyken şirketin arama sonuçlarında da aynı yanlı tutumu sergilemediğini düşünmek yanlış olur. Nitekim Gemini skandalının ardından bu konu da sosyal medyada dile getirildi. Bu da Alphabet’in borsadaki düşüşünde önemli bir rol oynadı.

Merakla Beklenen Samsung Galaxy Ring Tanıtıldı