Avrupa’da geçerli olan internette unutulma yasası ilginç bir uygulamaya sebep oldu. Alman katil cinayetini Google arama sonuçlarından sildirmek için mahkemeye başvurdu. Ve davayı kazandı.
Almanya’da yaşanan olayda, 1982 yılında Karayip Adaları’nda tekneleri ile seyahat eden bir grup turiste saldıran ve öldüren katil, cezasını çektiğini öne sürerek haberlerin silinmesini istedi.
Alman katil iki kişiyi okyanusun ortasında öldürmüş
80’li yıllarda olay mahkemede görülmüş ve katil zanlısı hapis cezası almıştı. Ancak bu trajik ola 90’lı yılların sonunda yeniden gündeme gelerek medyada ilgi gördü. Kurbanlarını denizde takip edip yatlarında öldüren katilin öyküsü Almanya’da tüm medya kurumlarının manşetine taşındı.
Ancak adını aratan herkesin bu cinayet haberine ulaştığını dile getiren katil, mahkemeye başvurarak Google’ın cinayet haberlerini arama sonuçlarından çıkarmasını istedi.
Katile göre bu haberler, cezasını çektiği suç için hala ceza görmesine neden oluyordu ve yaşamını kurmasına izin vermiyordu.
Mahkeme yargıcı da katilin iddialarını haklı bulunca, Google için bu haberleri arama sonuçlarından çıkarma kararı çıktı. Google ise Avrupa’daki unutulma hakkı yasası nedeniyle, mahkeme kararıyla gelen bu talepleri karşılamak zorunda kalıyor.
Öte yandan soğuk kanlılıkla ve planlayarak iki kişiyi öldüren birinin geçmişini “gizlemeye” yardımcı olmanın etik olmadığı ve bu kişiyle tanışan insanların geçmişini bilme hakkı olduğu yorumları da yapılıyor.
Apple Kırım haritasını değiştirdi
Bakalım tartışma nereye kadar uzayacak. Bu tür durumlarda unutulma hakkı yasasının devreye girmemesi için yeni bir uygulamanın ortaya çıkması da mümkün olabilir.