Siz, bir akıllı telefon bağımlısı mısınız? Mesela, günde kaç saat telefon kullandığınızı hiç merak ettiniz mi? Peki ya telefonunuzdan uzak kaldığınızda kendinizi huzursuz hissediyor musunuz?
Londra Üniversitesi Akademisi, geçtiğimiz günlerde pek çok teknoloji severi ilgilendiren bir araştırmaya imza attı. 18-30 yaş aralığında, 1043 kişinin dahil edildiği ve toplamda 40 günlük bir çalışmanın ürünü olarak hazırlanan araştırma, üniversite öğrencilerinin, yani genç nüfusun büyük bir kısmının “akıllıtelefon bağımlısı” olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırmaya katılan öğrencilerin sorulan sorulara verilen cevapları ve davranışları incelendiğinde, büyük kısmının telefon bağımlısı olduğu, uzun süreli telefon kullanımı sebebiyle uyku düzenlerinde bozuklukların gözlendiği, ayrıca telefondan ayrı kaldıklarında da anksiyete gibi sorunlarının baş gösterdiği belirtildi.
Öyle ki, araştırmaya katılanların %39’luk dilimi telefon bağımlısı. Gündelik yaşantılarında telefonlarıyla fazla vakit geçiriyorlar ve bu, hem gündelik sosyal aktivitelerini hem de uyku düzenlerini olumsuz yönde etkiliyor. Burada erkek kullanıcıların kadınlara kıyasla biraz daha fazla olduğunu da söyleyelim.
Yine araştırmaya göre, katılımcıların sadece %23.8’lik dilimi, uyumadan 1 saati aşkın süre önce telefonunu kullanmayı bırakıyor. Örneğin %42’lik dilim, uykuya yarım saat kalana kadar telefonlarını ellerinden düşürmüyor.
Tabii “telefon bağımlılığı” konusunda yapılan ilk araştırma bu değil ve muhtemelen son da olmayacaktır. Uzmanlar, gereğinden fazla zaman ve ilgi gösterilen hemen her konunun hem sağlığa hem de sosyal hayata olumsuz etkileri olabileceğini belirtiyor.