Samsung, 5G’nin gelişimine yönelik yeni bir adım atarak, gerçekleştirdiği mobil ortam testiyle, sektördeki 7,5 Gbps’lik hız rekorunu kırdı. Sektörde bir ilk olan testte, 100 km/saat hızda giden bir araçta, kesintisiz 1,2 Gbps hızında 5G bağlantısı sağlandı.
Samsung Electronics, 5G telekomünikasyon ağı teknolojisinin geliştirilmesine yönelik olarak, sektörde bir ilke imza attı. Şirket, sabit ortamlarda bugüne kadar elde edilen en yüksek 5G veri iletim hızı olan 7,5 Gbps (saniyede 940 MB) hıza ulaşmayı başardı. Aynı zamanda, yine bu segmentte bir ilk olarak, mobil ortamda 100 km/saat’in üzerinde hızla giden bir araçta 1,2 Gbps (ya da saniyede 150 MB / 4G LTE hızının 30 katına eşit) hızında veri iletimi sağlandı.
Samsung’un gerçekleştirdiği hız testi, ulaşılan rakamların büyüklüğünün yanı sıra, sektörde açık havada gerçekleştirilen ilk başarılı 5G testi olma özelliğini de taşıyor. Sektörde daha önceki tüm başarılı 5G testleri, laboratuvar gibi stabilize edilmiş kapalı ortamlarda gerçekleştirildi. Mobil test, 4,35 kilometre uzunluğundaki profesyonel bir yarış pistinde, yüksek hızda yol alan bir araçtan yapılması açısından, 5G testlerini yeni bir boyuta taşıdı. Bu testle aynı zamanda, Mayıs 2013’te 28 GHz’lik 5G ağında, ilk kez 1Gbps’ı aşan test sonuçlarına göre, yedi kat artış sağlandı.
Hem sabit hem de mobil testler, 28 GHz’lik bir 5G ağında yapıldı. Hız açısından avantajlarına rağmen kısa iletişim aralıkları gibi problemler nedeniyle, şu ana kadar sektör genelinde 28 GHz gibi yüksek frekanslar kullanılmamıştı. Samsung, kendi geliştirdiği “Hibrit Uyarlanabilir Dizi” teknolojisi sayesinde, bu engelleri aştı. Bu teknoloji, daha uzun mesafelerde daha yüksek frekansların kullanılmasını mümkün kılmak için milimetre dalga frekansı bantlarından yararlanıyor. 5G standardı henüz onaylanmamış olmakla birlikte, 5G ağların 4G LTE’den çok daha büyük veri iletim hızı sağlaması bekleniyor.
Samsung ayrıca, 5G Gökkuşağı segmentini de sektöre sundu. 5G Gökkuşağı, farklılaştırılmış 5G kullanıcı deneyimi sağlayan, yedi temel teknik dayanağı temsil ediyor. Bu yedi dayanak; “Maksimum veri hızı”, “Spektral verimlilik”, “Mobilite hızı”, “Hücre sınırında veri iletim hızı”, “Eşzamanlı bağlantıların sayısı”, İletişim gecikmeleri” ve “Maliyet” olarak sıralanıyor. Samsung, bu teknik gereksinimlere yanıt vermek amacıyla, şimdiden çok çeşitli temel teknolojileri geliştirmeye de başladı. Bunlar arasında, yüksek frekanslı bantlar için iletim teknolojileri, çoklu erişim sistemleri ve düşük gecikme süreli ağlar da yer alıyor.
Atlasjet STM ile Teknolojik İş Birliğine İmza Atı