5G Bize Ne Katacak?

5g inserbia

Avrupa Komisyonunun; “Avrupa İçin Dijital Gündem” başlığıyla yayımlanan araştırmasına göre 5G; taşımacılık, otomotiv, sağlık, çevre ve enerji gibi alanlarda evrensel bir bilgi altyapısı oluşturulmasına imkân sağlayacak.

Araştırmaya göre yeni teknolojiyle trafikte seyir halindeyken birkaç kilometre ötedeki bir kazadan haberdar olmak mümkün olacak ve böylece alternatif güzergâhlar da kullanılabilecek.

Sağlık alanında dönüşüme yol açması beklenen 5G sayesinde eğitim ve kültür hizmetlerine erişim de hızlanmış olacak. Araştırmaya göre 5G; madencilik sektöründe de iş güvenliği açısından bazı yenilikleri şimdiden getirecek.

İş makineleri madenlere inilmeden de kontrol edilebilecek. 5G sayesinde sensörlerle donatılmış akıllı ev sahipleri tarafından gerçek zamanlı izlenebilirken yangın, su baskını, hırsızlık gibi durumlarda da ilgili kurumlara acil durum uyarısı verecek.

5g-inserbia

Akıllı elektrik şebekelerinde veri paylaşımı ile tüketiciler; elektrik kullanım miktarını ve fiyatını anlık görebilecek ve tüketim açısından fiyatın daha ucuz olduğu saatleri de tercih edebilecek.

Sistem; akıllı otomobilleri de gerçeğe biraz daha yaklaştıracak. 5G teknolojisi; araçlar arasında veri paylaşımına imkân sağlayarak trafik akışı ve park konusuna ilişkin anlık verilerle sorunların çözümüne yardımcı oluyor.

Duke Geri Dönüyor: CozyDuke