3D baskı ile köprü yapılması uzun bir süredir tasarlanan teknik projelerden bir tanesiydi. Şimdi ise ilk defa böyle bir projeye yer verildi. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte göz atalım.
Salgın başlangıcında Çin tarafından yapılan hastaneyi mutlaka hatırlarsınız. Bu hastane sadece 48 saat içinde yapıldı. Bu tür yapıları hızlı bir şekilde inşaa etmek için bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. Mesela 3D gibi teknolojilerden mutlaka yararlanmak gerekiyor.
Avusturya Viyana’da ilk defa 3D yazıcıdan desteksiz köprü yapıldı. Bu ilk, sadece Avusturya’da yaşanmadı. Aynı şekilde dünyada da ilk oldu diyebiliriz. Bu nedenle devrimsel bir çalışma niteliği kazandı. Yeni tür beton mürekkebi bu projede başarılı bir şekilde kullanıldı.
3D baskı ile köprü projeleri büyük beğeni toplayacak
Zaha Hadid Architects ve ETH Zurich tarafından yapılan bu köprü dünyanın en özel köprüsü ünvanına sahip. 3D yazıcıdan elde edilen 53 adet beton blok bu yazıcıda tercih edildi. Böylece türünün ilk ve tek örneği konumuna ulaştı.
Yeni bir tür beton mürekkebi ile üretilen bu 3D köprü 2020 yılının Kasım ayına kadar Venedik Mimarlık Bienali ile birlikte Giardini Della Marinaressa kapsamında ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Projede yer alan önemli mimarlardan Shajay Bhooshan, Striatus köprüsü hakkında değerlendirmede bulundu. Ona göre bu köprü modern ve antik mimarinin birleşimi konumunda.
İnternet fenomeni köprüyü yükseltiyorlar
3D kullanılarak yapılan bu tür mimari yapıların sayısında önemli ölçüde artış yaşanacak gibi görünüyor. Mühendislik ve robot üretim teknolojileri birleştirilerek antik dönem günümüze taşınabiliyor. Peki siz bu tür yapılar hakkında ne düşünüyorsunuz?