Pandemi nedeniyle eve kapanan insanların en büyük harcamasının su faturası, gıda ihtiyacı, elektrik veya doğal gaz faturaları olmadığı anlaşıldı. Dünya çapında eve kapanan 3.5 milyar insanın video oyunlarına hücum ettiği rakamlarla da anlaşıldı.
2020 oyun harcamaları, son 10 yılın toplam oyun harcamalarını geçti. Diğer bir deyişle, bir oyuncu, son on yılda video oyunlarına harcadığı paranın toplamını, sadece 2020 yılında harcamış bulunuyor.
2020 oyun harcamaları katlanarak büyüyor
ABD’de, sadece Haziran ayında video oyun endüstrisinde, 1.2 milyar dolarlık oyun satıldı. Bu ise geçen yıla oranla, %26 artış anlamına geliyor. Yaz ayları geldiğinde, okulların tatil olması ve iş yerlerinde izinlerin kullanılmasıyla, her yıl oyun harcamalarında yükseliş yaşanıyordu. Ancak bu yıl pandeminin etkisiyle milyarların kendilerini video oyunları ile meşgul ettiği anlaşıldı.
ABD’de 2020 Haziran yaı içinde, oyun donanımları satışları da 6.6 milyar dolar gerçekleşerek, geçen yıla göre %19 artış yaşandı.
Messenger ekran paylaşımı özelliği ile güncellendi!
Pandemiyle beraber, The Last of Us: Part II, Animal Crossing: New Horizons ve Call of Duty: Modern Warfare gibi oyunların da piyasaya çıkması, sektöre ilgiyi arttırdı.
Yılın ikinic yarısında yeni video oyun konsollarının ve çok beklenen Cyberpunk 2077 gibi oyunların da piyasaya çıkmasıyla bu rakamların katlanarak artacağı tahmin ediliyor.
Dünyada hızla büyüyen video oyun pazarından pay almak isteyen ülkelerin de video oyun pazarına yönelik yatırımları artık daha fazla desteklemesi bekleniyor. Ülkemizde de geçtiğimiz aylarda yerli oyun firması Peak, ABD’li Zynga’ya 1.8 milyar dolarlık rekor fiyatla satılmıştı.
Türkiye’de bundan sonra da, en maliyetsiz ve yüksek getirili ihracat kalemlerinden biri olan video oyunlarının desteklenmesi, Türk ekonomisi açısından çok önemli bir gelişme olabilir. Onlarca yıldır video oyunlarına “boş işler” diye yaklaşan cahil kafaların zarar verdiği ülkeyi kurtarmak için son fırsat kaçmadan, toplumun bu bilince sahip çıkmasını umuyoruz.