2 Milyon Dolarlık Dev Ödül

ss2

Siber güvenlik sahasında yapılan çalışmalar hızla devam etmekte. Özellikle ABD ve Rusya arasında yaşanan siber saldırılar, iki devletinde güvenlik sırlarını deşifre etti. Karşılıklı saldırılarla zarar gören iki devlet, bir yandan saldırı taktiklerini geliştirirken, diğer yandan da buna siber güvenlik çalışmaları yapıyorlar.

Siber güvenlik alanında yapılan çalışmaların en büyüğüne ABD imza attı. 3 sene sürecek bir yarışma başlattı. Siber güvenlik temalı yarışmanın sloganı, hacker’ı yen ödülü kap. Söz konusu ödül ise dudak uçuklatacak cinsten. 2 milyon dolar civarında. Yarışmanın sponsoru DARPA. ABD için savaş teknolojileri üreten DARPA, siber güvenlik hususunda yaptığı araştırmalarda, geleceğin tehlike yaratabilecek en önemli saldırıları, dijital dünyadan olacağını tespit etti. Bunun için ABD içerisinde siber saldırılara karşı koyabilecek bir yazılım geliştirmeyi düşünüyor. BU yaparken de izlediği yol, tüm yazılım uzmanlarını yarıştırmak. Böylece daha değişik fikirlerin kendisine ulaşmasını planlıyor. DARPA istediği siber güvenlik yazılımıyla alakalı kısa bilgiler de verdi. Bu bilgilere göre DARPA firmasının istediği güvenlik yazılımında, bugüne kadar üretilenlerden farklı bir özellik şartı koşuluyor. Bunun yanında, kendiliğinden düşünen, internetteki saldırı eylemlerini bulabilen, saldırı olasılıklarını hesaplayabilen ve anında önlem alabilecek manevra yeteneğine sahip bir yazılım bekleniyor.

ss

DARPA firması askeri teknolojiler konusunda daha önce yaptığı bir yarışmada da, mükemmel sonuçlara ulaşmıştı. Yarışma sonucunda ABD ordusu, robot asker kazanmıştı. Robot asker, en iyi silahları kullanabiliyor. Hedefi tam vurabiliyor. Yoğun ateş altında kalsa dahi, görevini başarıyla yürütebiliyordu. Bu teknoloji için savaş alanlarında bir devrimin gerçekleştiğini söylediler. Robocop gibi olan bu teknolojiyi ABD ordusu, kısa zamanda yürürlüğe koyacağını söylemişti. Şimdide DARPA firması, siber güvenlik alanında devrim yaratabilecek bir çalışmanın yapılacağını düşünüyor. Yarışmanın sebebi bu sadece.