Akıllı telefon pazarındaki rekabet sadece üreticilerin sunduğu modeller üzerinden ilerlemiyor. Kullanıcılar için telefonun kullandığı işletim sistemi de ayırt edici özelliklerin başında geliyor. Eğer bir kullanıcının tercihi iOS’ten yanaysa, doğal olarak tek seçenek Apple oluyor. Fakat kullanıcı Android işletim sistemine sahip bir telefon almaya karar verdiyse önünde yepyeni bir seçenek yelpazesi daha açılıyor.
Android Oreo kullanımı hala yüzde 1’in altında
Android işletim sistemini kullanan bir telefon satın almak isteyen kullanıcıların da hangi Android sürümünü istediklerini belirlemeleri lazım. Keza pazarda Android Oreo, Nougat ve Marshmallow işletim sistemine sahip cihazların yaygın olduğu görülüyor. Son çıkan modeller ağırlıklı olarak Oreo ve Nougat ile çıkıyor. Fakat buna karşın Android Oreo kullanımı hala yüzde 1 seviyelerine yaklaşmış bile değil.
Aralık verilerine göre, hala en çok kullanılan Android sürümü yüzde 29.7 ile Marshmallow. Marsmallow’u yüzde 23.3 ile Nougat takip ediyor. En güncel sürüm olan Android Oreo kullanımı ise yüzde 0.5 seviyelerinde. Yani ilk Android sürümlerinden biri olan Android Ice Cream Sandwich ile aynı düzeyde.
Şu aralar çıkan telefonların ağırlıklı olarak Android Nougat ile çalıştığını söyleyebiliriz. Sadece bazı üst segment modellerde Oreo tercih edilmekte. Aralık ayına ilişkin Android kullanım oranlarına aşağıdan göz atabilirsiniz.
Android Gingerbread – 0.4%
Android Ice Cream Sandwich – 0.5%
Android Jelly Bean – 5.9%
Android Kit Kat – 13.4%
Android Lollipop – 26.3%
Android Marshmallow – 29.7%
Android Nougat – 23.3%
Android Oreo – 0.5%