0850’li Telefonlarda Siber Hırsızlık Vakaları Artıyor

0850

Geçen ki yazımızda siber hırsızlıklarla alakalı korsanların kullandıkları yolları sizlere yazmıştık. Bu yöntemler arasında yazmadığımız ve son zamanlarda sıkça yaşanan dolandırıcılığı sizlere paylaşmak istiyorum. Bir başka siber hırsızlık yöntemi, sizin de başanıza gelmiş olabilir. 0850’li numaralara dikkat ediniz.

Son zamanlarda siber hırsızlık artmaya başladı. Savcılığa yapılan başvurular, tüketici mahkemelerine yapılan başvurular sonucunda yapılan tahkikatta, siber hırsızların güvenilir bir yol olarak kullandıkları 0850’li numaralar kullanılıyor. Böylece karşıdakinin güveninin sağlanması amaçlanıyor. Siber hırsızlar bununla da yetinmeyip, arka fondan, kurumsal şirket olduklarını belli edecek veya polis merkezi olduklarını belli edecek, banka olduklarını belli edecek uygulamalar da kullanıyorlar. Böylece aranan kişi ile görüşmelerde, karşı tarafta herhangi bir şüphe yaşanmıyor.

0850

Yapılan aramalarda kendilerini hizmet mensubu firma veya devlet yetkilisi olarak tanıtabiliyorlar. Veya bir firmadan ödül kazandığınızı söyleyip sizlerin bu ödülü teyit etmenizi ve kredi kartı bilgilerinizi istiyorlar. Aranan kişi, güven sağlayan bir yöntem uyguladıkları için karşı tarafa tüm bilgilerini rahatça veriyor. Bir başka arama yöntemi de, herhangi bir yerde birikmiş paranızın olduğu veya ceza yediğinizdir. Bunu yaparken devlet memuru süsü kendilerine kazandırıyorlar. Ödemenin yapılaması halinde olacaklardan bahsediyorlar. Hemen ödeme yapıldığında ise, indirimin sağlanacağını açıklıyorlar. Sizde bunlara aldanıp hemen kredi kartı bilgilerinizi vermeye başlıyorsunuz. Ancak sonrasında yaşadığınız mağduriyet çok büyük olabilir.

Yapılacak olan bu tür telefonlara itibar etmemek ve kredi kartı bilgilerinizi telefondan kimseye vermemenizdir. Tüketici hakları derneği 0850’li telefonların kimlere verildiğinin tespit edilmesini istiyor ve bu telefonu her önüne gelenin almaması gerektiğini düşünüyor.