Yonga Üreticileri “Küçük” Düşünecek!

LG G5 kılıfları

2016 yılında Barcelona’da düzenlenen Mobile World Congress (Dünya Mobil Cihazlar Kongresi) yeni nesil akıllı telefon ve tablet bilgisayarların, çok daha ekonomik ve az enerji tüketen yongalarla donatılacağını ortaya koydu.

Akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar, gün geçtikçe daha güçlenerek, kaslanıyor. Koreli teknoloji devlerinin Amiral gemileri Samsung Galaxy S7 ve LG G5; Exynos 8890 ve Qualcomm Snapdragon 820 gibi son derece güçlü işlemciler ile donatılıyor.

Ancak amiral gemilerini bir kenara bırakırsak; orta ve orta-üst seviye segmentlerde ekonomik, enerji tüketimi ve optimizasyon rol oynamaya başlayacak gibi gözüküyor.

arm-cortex-a32.jpg

Pek çok akıllı cihazın kalbinde Cortex A yongası yer alıyor. Cortex-A32, Cortex-A35 ve A53 yongalarının arasında konumlanıyor. ARM, önceki yıllara göre çok daha akıllıca bir strateji izliyor ve 64 bit mimari yerine 32 bitlik mimari esas alıyor. Cortex-A32, Cortex A-7’den yüzde 25 az enerji tüketirken, daha düşük görünen mimarisine rağmen yüzde 13 daha fazla performans gösteriyor.

Örnek vermemiz gerekirse ARM A7, 1 GHz’lik gücü 100 milivatlık enerji ile üretirken, Cortex-A32’ye 75 milivatlık enerji fazlasıyla kafi geliyor.

Cortex-A32’nin diğer bir avantajı da; Mali-470 gibi üst düzey grafik yongalarıyla uyum içerisinde çalışabilmesi. Buna ek olarak, söz konusu kompakt işletimciler LTE-Advanced ve 5G bağlantılarla da tam uyumlu.

Yani yonga üretiminde artık kompakt mimariler gözde konumda. Elbette 8 çekirdekli Cortex-A57 ve Cortex-A75 işlemciler, amiral gemilerinin hala gözdesi olsa da, devrin ekonomi ve tutumluluğa doğru dönüş yaptığını söyleyebiliriz.