CES 2018 fuarında gördüğümüz yeni teknolojiler arasındaki en etkileyici ürünler Yapay Zeka teknolojilerini üzerinde barındırıyordu. Geçtiğimiz dönemde mobil alanda faaliyet gösteren MediaTek firmasının da bu alanda yeni ürünleri bulunmakta. Fuar sürecinde sohbet etme şansını bulduğumuz MediaTek Uluslararası Kurumsal Satış Müdürü Finbarr Moynihan’a gelecekle ilgili sorular yönelttik. Bakın Finbarr Moynihan bizlere neler söyledi.
İlk sorum 2017 yılıyla ilgili olacak. 2017 yılı sizin için nasıl geçti?
2017 yılının MediaTek için iyi geçtiğini söyleyebilirim. İlgilendiğimiz yeni alanlar bulunmakta ve bu alanlarda büyümeler kaydettik. Ürün ve teknoloji tarafında ilgilendiğimiz yeni kategorilerden bir tanesi sesli asistanlar. Bu alan bizim için yeni bir kategori ve Amazon Alexa ile birlikte çalışan cihazlar geliştiriyoruz. Bunun yanı sıra yine ilgilendiğimiz ve ürünler geliştirdiğimiz bir diğer kategori ise ev içi cihazlar. Bunlar içerisinde TV, Set Top Box ve ses cihazları yer alıyor.
Geçtiğimiz günlerde Google ile birlikteliğimizi açıklamıştık, bu anlaşma çerçevesinde Android ve Google ses asistanı konularında birlikte geliştirmeler yapıyoruz. Geliştirdiğimiz yeni ürünlerle birlikte sahip olduğumuz deneyim ve yeni teknolojileri harmanlayarak evdeki tüm ekosistemi yönetmeyi hedefliyoruz. Bu sayede cihazlarımıza sahip olan tüketiciler daha fazla imkana sahip olabilecekler.
Mobil ürün ve teknoloji sektörüne baktığımızda oldukça çetin rekabetin olduğunu görüyoruz. Bu rekabet içerisinde bir adım öne çıkmak için yeni teknoloji ve ürünleri hızlıca tüketicilerimizin beğenisine sunmak istiyoruz. Bu bağlamda 2017 yılının ortalarında tüm ürün gurubumuzu yeniledik ve yeni nesil ürünlerimizi tüketicilerin beğenisine sunduk. Bu ürün gurubumuz için ürettiğimiz platform üst seviye akıllı telefonlar için geliştirildi ve markette önümüzdeki birkaç yıl çok ses getirecek ürünlerin içerisinde yer alacak.
Akıllı telefonların sahip olduğu özellikler orta seviye ve üst seviye arasında büyük farklılıklar gösteriyor. MediaTek olarak sunduğumuz yeni platform ile birlikte üst seviye kamera, yüksek çözünürlüklü ekran, çift kamera vb. üst seviyelerde kullanılan özellikleri orta seviye akıllı telefonlarda kullanılabilir hale getirdik. 2018 yılında bizim platformumuz ile tüketicilerin beğenisine sunulacak orta seviye akıllı telefonlar üzerinde üst seviye cihazlarda gördüğümüz özellikler bulunacak. Bu sayede tüketiciler daha az ücret ödeyerek üst seviye performansa sahip olabilecekler.
Son dönemlerin en popüler konularından bir tanesi “Yapay Zeka”. Sizin de bu alanda geliştirdiğiniz ürünler var. Yapay Zeka konusunda geliştirdiğiniz ürünler hakkında bizlere bilgi verebilir misiniz?
Yapay Zeka teknolojileri son dönemin öncü trendlerinden bir tanesi. Geçtiğimiz yıl kullanıcıların beğenisine sunulan (ses asistanları, Amazon Alexa vb.) birçok faklı cihaz gördük, önümüzdeki yılda bu durum devam edecek ve Yapay Zeka, makine öğrenmesi konusunda yeni cihazlar ve teknolojilerle karşılaşacağız. Geçtiğimiz günlerde anons ettiğimiz Yapay Zeka platformumuz donanım ve yazılım çözümlerimizin bir birleşimi. Bu yeni ve kabiliyet gücü yüksek olan teknolojiyi üretimini yaptığımız akıllı telefonlar, tabletler, TV’ler, birbirine bağlantılı cihazlar için kullanacağız.
Yapay Zeka teknolojisini bir cihaz üzerinde kullanmak istiyorsanız belli başlı süreçleri tamamlamanız gerekiyor. Bunun yanı sıra yüksek kapasiteli işlem hacmine de gereksiminiz var. Eğer bu gereklilikleri bir cihaz içerisinde yapmayı düşünüyorsanız ses veya yüzünüz gibi girilen verileri bir buluta yüklemeniz gerekiyor.
MediaTek olarak yeni geliştirdiğimiz Yapay Zeka platformumuzun adı NeuroPilot. Bu platform ile amacımız Yapay Zeka çözümlerini akıllı telefonlar veya evde kullandığımız cihazlar üzerinden gerçekleştirebilmek. Platformumuzu geçtiğimiz dönemde duyurduk ve geliştirmeye devam ediyoruz. Bu teknolojiyi kullanan cihazlarımız yakın gelecekte tüketicilerimizin beğenisine sunulacak.
Son dönemde sıkça konuştuğumuz konulardan bir diğeri de 5G. Bu teknolojiyi kullanmaya başladığımızda sizce mobil pazarda neler değişecek?
5G gelecek nesil mobil teknoloji olarak karşımıza çıkacak. Günümüzde 5G konusunda birçok görüş bulunmakta, fakat 5G ile ilgili günümüzde odaklanılan en önemli konulardan bir tanesi mobil geniş bant. 5G’ye geçtiğimizde mobil geniş bantta daha yüksek veri hızları ve daha fazla bant genişliğine sahip olacağız. Daha fazla veri miktarına ağ üzerinde dolaşacak ve bu durum kullanıcılara daha verimli işler olarak yansıyacak. Tabii ki hizmet sağlayıcılar için de avantajlar bulunmakta. Daha farklı çözümler ve servisler 5G ağı üzerinden sunulabilecek.
5G’nin getireceği diğer faydalar baktığımızda; iletişimde daha güvenilir bir ortam ve düşük gecikme süreleri olacağını ön görüyoruz. Bu sayede yapılacak kritik işlemler daha güvenilir ve daha hızlı olacak.
5G’yi kullanmaya başladığımızda göreceğimiz bir diğer konu ise devasa makine iletişim potansiyeli olacak. Bu durum IoT için gerekliliklerden bir tanesi. Buradaki problem ise milyarlarca cihazın birbirine bağlı olması. Fikir ayrılıkları olsa da 5G ağını kullanmaya başlamamız ile birlikte bu problemlerin üstesinden gelineceğini tahmin ediyorum.
Son sorum 2018 yılıyla ilgili. MediaTek olarak 2018 stratejileriniz neler?
2018 yılının başlangıcında CES (Consumer Electronics Show) ile birlikte yeni ürünlerimizi gün yüzüne çıkardık. Birkaç hafta sonra Dünya Mobil Kongresinde de mobil ürünlerimizi sergilemeye devam edeceğiz. Hali hazırda üst seviye mobil cihaz kategorisi için yeni ürün ve yeni platformlara odaklanmış durumdayız. Bu bizi çok heyecanlandırıyor. 2018 yılındaki yolculuğumuzda mobil taraftaki ürün portföyümüzü genişlettiğimizi göreceksiniz.
MediaTek hızlı büyüyen bir firma ve yeni alanlarda yatırım yapmaya devam ediyoruz. Gelirimizin yüzde 25 ile 30 arasındaki bir kısmı mobil cihaz dışındaki alanlardan gelmekte. Kullanıcılarımız 2018 yılında da yeni alanlarda (IoT, otomotiv, ev cihazları, profesyonel iş yönetimi vb.) MediaTek ürün ve platformlarını görmeye devam edecek.