Yandex, Google’a Dava Açtı!

Yandex Googlea Dava Acti

Özellikle ülkemize yaptığı yatırımlar ile tanınan Rus arama motoru Yandex, Google’a dava açmaya hazırlanıyor.

Son dönemlerde Google’ın en büyük rakibi konumuna gelen Yandex kararını vermiş görünüyor.

Yandex, Google'a Dava Acti!

Dünyanın en popüler arama motoru devi Google ile Rus arama motoru Yandex’in mahkemelik olduğu ortaya çıktı. Rus arama motoru devi tarafından açılan davanın neden olarak, Google’ın tekelleşmeye çalıştığı iddiasını savunması ve bunu Android platformu ile yaptığını belirtmesi.

Rusya’nın en yoğun kullanılan işletim sistemi olan Android telefonlarında üreticiler, Google Play Store’a yer vermeleri gerekiyor. Böylece diğer Google servislerinde cihazlarında ön yüklemeli olarak yer vermek zorunda kalıyorlar. Bundan dolayı Yandex, Google’ı üreticileri diğer servis sağlayıcılarının uygulamalarını yüklemesine engel olmakla suçluyor. Rus firma bu durumu ‘açık kaynak’ olarak gösterilen Android’in gerçekten açık olmadığını savunuyor.

Google’ın da zorunlu olarak ön tanımlı arama motoru olduğunu belirten firma, 2014 yılında Prestigio, Fly ve Explay adındaki üç Yandex ortağının Android cihazlarında Yandex’e yer veremeyeceklerini duyurduğunu ve bu işin de arkasında Google olduğunu belirtmiş. Diğer anlaşmalı telefon üreticilerinin de bu adımı atabilme ihtimalinin olduğunu söyleyen Rus devi, Google’ın varsayılan olarak eklemeye zorladığı arama, harita ve e-posta gibi servisleri Android’den kaldırılarak kullanıcıların tercihine bırakılması gerektiğini belirtiyor.

Yandex’in oldukça mantıklı olan bu şikayeti, arama motoru devinin tamamen kendi servislerinden ayrılmış ve tam olarak açık kaynak kodlu diyebileceğimiz AOSP sürümünün bulunması nedeniyle kabul edilmeyebilir.

Mahkemenin Yandex’i haklı bulması halinde ileride üretilecek telefonlarda Google uygulamalarını varsayılan olarak göremeyebiliriz. Aynı zamanda silinmeyen bu uygulamaları kaldırmak isteyen kullanıcılar da root işlemine gerek kalmadan istedikleri servisi kullanabilecekler.

Yandex’in Google’a açtığı bu dava konusu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

YouTube’da Ücretli Üyelik Başlıyor!