Hız, kolay kullanım ve taşınabilirlik gibi özellikleri ile son dönem tüketici elektroniğinin gözdesi haline gelen tabletlere olan ilgili günden güne artıyor. Tablet üreticisi 20’den fazla marka, 100’ü aşkın farklı modeli ile kıyasıya bir rekabet içinde bulunuyor. Fiyatları 150 TL’den başlayıp 1.500 TL’yi aşan tabletler, tüketicilere çok sayıda seçenek sunuyor.
Tablet kullanımının profesyonel yaşamdan eğitime kadar son derece geniş bir ölçekte yaygınlaştığına dikkat çeken Gold Teknoloji Marketleri Pazarlama Müdürü Kılınç Orhan Erdemir, satışların yüzde 70’inin teknoloji marketlerinde gerçekleştiğini belirtti. 2012 yılının ilk çeyreğinde teknoloji marketlerinde satılan tablet sayısının ayda yaklaşık 6 bin 500 adet olduğunu belirten Erdemir, “2013’ün Ocak ayına geldiğimize bu rakamın 81 bini geçtiğini görüyoruz. Bu, bir yılda 13 kat büyümeye işaret ediyor. Gold olarak biz de aynı dönemde 16 kat büyüme gerçekleştirdik. Yeni teknolojilerin büyüme seyirlerinde bu tip rakamlar normal kabul edilse de tabletlerin bu derece büyümesinde en önemli etken kullanıcıların bu teknolojiyi çok çabuk kabul etmesi ve benimsemesi oldu” diye konuştu.
Alt segmentte ilk tercih sebebi fiyat
Üst ve alt segment olarak ikiye ayrılan tablet pazarında tüketicilerin farklı beklentileri bulunduğunu belirten Erdemir, “Üst segment ürünlerde genellikle tasarım, işletim sistemi, ekran kalitesi, sistem hızı, hafıza kapasitesi gibi detaylar incelenerek seçim yapılıyor. Alt segmentte ise daha çok fiyat bazlı bir ayrım yapılıyor. Bu segmentte, fiyat düzeyi ortalama 150-500 TL olan 20’ye yakın marka, farklı modelleriyle rekabet ediyor. Bizim de tablet satışlarımızın adetsel bazda yüzde 55’ini 150-300 TL arasındaki ucuz tabletler oluşturuyor. Özellikle aileler, çocuklarının kullanımı için fiyatı düşük tabletleri almayı tercih ediyor. Çocukların bu ürünlere hasar verme olasılığının yüksek olması nedeniyle, anne babalar Z kuşağı da denilen internet kuşağının taleplerini mümkün olan en az zararla karşılamaya çalışıyor” dedi.
Akıllı telefonların modem olarak kullanabilmesi ve cep telefonu hattı için alınan internet paketlerinin bu sayede tabletlere de aktarılabilmesi nedeniyle tüketicilerin büyük çoğunluğunun tabletlerde 3G özelliğinin bulunmasına çok önem vermediğini söyleyen Erdemir, WiFi özelliğinin yeterli görüldüğünü belirtti.
Tablet satışları dizüstünü etkiliyor
Son dönemde gerçekleşen tablet satışlarının dizüstü bilgisayar satışlarını etkilemeye başladığını kaydeden Erdemir, “Yeni çıkan ince ve hafif ultrabook’lar bu durumdan etkilenmiyor diyebiliriz. Hatta ultrabook’ların fiyatları düştükçe, tabletlerin dizüstü bilgisayarlar üzerindeki etkisini de tolare edecektir. Tabletler, dizüstü ve masaüstü bilgisayarların yerini pek çok açıdan şu an için tutamasa da hız, hafiflik ve kolay kullanım özelliklerinden ötürü, özellikle kısa süreli internet gezinmelerinin ve sosyal medya takibinin vazgeçilmez aracı oldu” diye konuştu.