Truva Atı nedir? Nasıl bulaşır, ne gibi önlemler almak gerekir?

maxresdefault 34

#İŞBİRLİĞİ

Truva Atı ya da diğer adıyla trojan, gerçek amacını gizlemek için çeşitli metodlar kullanan zararlı yazılımlardır. Truva Atı, ismini Yunan mitolojisinden alır. Efsaneye göre Yunanlılar, Troya Şehri’ni işgal etmek için tahtadan bir at inşa eder ve içine en iyi savaşçılarını yerleştirerek şehrin önüne getirir. Şehrin sakinleri ise, bunu Tanrılardan bir hediye olarak düşünür ve içeriye alır. Gece olduğunda ise, savaşçılar saklandıkları yerlerden çıkar ve şehri işgal için harekete geçer.

Truva Atı nedir? Nasıl bulaşır, ne gibi önlemler almak gerekir?

Truva virüsü de faydalı gibi görünür, ama aslında tam tersidir. Gizleme ya da yanlış yönlendirme gibi seçenekler kullanır. Kişilerin haberleri olmadan bilgilerine ve programlarına ulaşarak zarar verebilir, fakat bunu doğrudan yapmaz. Kullanıcıların bilgisayarlarına bir crack dosyasıyla ya da bir e-mail’in ek dosyasına yerleşmiş olarak da bulaşabilir. Tespiti kolay değildir ve etkileri, PC’ye bulaştıktan sonra görülmeye başlanır. Eğer dosyalarınızda sizin bilginiz dışında değişiklikler varsa ve internet bağlantınızda sorunlar yaşıyorsanız, sizin de PC’nize bulaşmış olabilir.

eset 2

Peki nasıl önlemler alınmalı konusuna gelecek olursak…

Bilgisayarınızdaki işletim sistemi güncel olmalı ve korsan yazılım kullanımından uzak durulmalı. Kaynağı bilinmeyen dosyalardan ve şüpheli olarak işaretlenen e-mail’lerden uzak durulmalı. Ayrıca, iyi ve güncel bir güvenlik yazılımı tercih edilerek aktif halde kullanılmalı.

Daha fazla bilgiyi videomuzda bulabilirsiniz. Detayları ESET Türkiye Teknik Uzmanı Gülay Aydın’dan dinliyoruz.

Redmi Note 8 ön inceleme