Toyota Verso Tazelendi!

600Toyota

Yollara 2002 yılında çıkan ve bugüne kadar 700 bin adet satış rakamına ulaşan Toyota Verso, 2013 yılında, ilk defa Toyota Auris ile tanıştığımız, Keen Look/ Keskin Bakış felsefesiyle tekrar tasarlanmıştı.

Toyota’nın kompakt MPV sınıfındaki temsilcisi, daha önceki yıllarda 2.0 D-4D versiyonuyla tüketicinin beğenisine sunulurken dizel versiyon Verso, bu sefer BMW’nin Mini modellerinde ve ülkemize ithal edilmeyen 1.14d modelinde kullandığı, 1.6 112 beygir gücündeki dizel motorunu taşıyor.

Ülkemizde, Toyota’nın Sakarya’da bulunan fabrikasında üretilen Verso’ya dizel motorun adapte edilmesi için, Belçika’da bulunan Toyota Teknik Merkezi’ndeki mühendisler görev almış. Yeni tasarlanan çift ağırlıklı volan, elden geçirilmiş motor taşıyıcıları ve akslar dizel motorun oluşturduğu vibrasyon seviyesini oldukça aşağı çekerken, Toyota’nın 6 ileri vitesli  şanzımanın da adapte edilmesi sağlanmış.

Yerini aldığı 2.0 D-4D motorun 124 beygir gücü ve 310 Nm tork değerlerinin, 1.6 D-4D motorda 112 beygir gücü ve 270 Nm tork değerlerine düşmesi ilk başta negatif olarak algılansa da, yeni nesil motor yakıt tüketiminde, 0,4 l/100 km. emisyon değerlerinde ise,10 g/km. düşüşlerle bu açığı kapatmış. Ayrıca motor hacminin küçülmesi ağırlık olarak da avantaj sağlamış. Eksantrik zinciri kullanan motor, alt devirlerdeki canlılığıyla ve orta devirlerdeki çekiş gücüyle göz doldururken, üst devirlerde biraz gürültülü olabiliyor. 1.6 motor 1580 kg. ağırlığındaki bu otomobili hareket ettirmekte ve otoban süratlerinde hiç zorlanmadı. Yalnızca, yakıt tüketimini düşürmek için uzun tutulan 5. ve 6. vites oranlarının biraz daha kısa olması otoban yokuşlarında vites düşürmek zorunda kalmanıza sebep olabiliyor.

600Toyota

Start-Stop sistemi devredeyken ani kalkışlar yapılması gerektiği zamanlarda, motoru stop ettirmemek için alışkanlık edinilmesi gerekiyor.

Toyota Verso, yumuşak karakterli sürüşü, limitlerdeki önden kayma isteğinin az ve önceden kestirilebilir olması, yoldaki bozuklukları iyi filtre eden süspansiyon sistemi ile rahatlatıcı bir sürüşe sahip.

İç mekan tasarımı, Ford C-MAX ve Citroen C4 Picasso gibi rakiplerinin yanında maalesef sönük kalıyor. Otomobil, kullanmaya başladığınız andan itibaren, sağlam, kaliteli ve uzun ömürlü bir üretim olduğunu hissettirirken, bazı kontrol düğmelerinde kullanılan ucuz plastik malzeme bu hissi törpülüyor. Konfor seviyesi yeterli olmasına rağmen, Verso rakipleri kadar ferah bir iç mekan sunamıyor.

5 kişiyi misafir etme imkanı bulunan arka koltuklarda ise Easy Flat sistemi sayesinde 32 değişik konfigürasyon yapma imkanı mevcut.

Bagaj kısmında bulunan koltuklar ancak iki çocuk için yeterli konforu sunarken, bu koltuklar açık konumda iken, 155 litre, yatık konumda iken, 440 litre, tüm koltuklar yatık pozisyondayken ise, 1696 litre bagaj hacmi sunuluyor. Ayrıca,orta sırada bulunan üç koltukta hem ileri-geri hem de sırt dikliği ayarları bulunuyor.

Sonuç olarak, Verso yenilenen yüzü ve dizel motoru ve rafine sürüş özellikleri ile pazara giriş yapsa da, rakipleri karşısında yaşlandığını gizleyemiyor.

Toyota Verso 1.6 Premium’un fiyatı ise 96.250 TL olarak belirlendi.

BlackBerry’nin Porsche Telefonu Ortaya Çıktı!