Toyota Büyük Skandal ile Yüz Yüze!

10 toyota c hr concept paris1

Daha önceki haberlerimizde de değindiğimiz, Toyota’nın geri çağırma operasyonu farklı bir boyuta uzandı. Japon otomobil devi 5.8 milyon aracı geri çağırmak zorunda kaldı.

Otomobillerdeki ortak problem Takata şirketinin ürettiği hava yastıkları. Modeller Corolla ve Yaris olarak sıralanıyor. Takata’nın arızalı hava yastıkları nedeniyle 14 ölü ve 150 yaralanma gerçekleşti. Toyota son iki yıl içinde ikinci büyük geri çağırma haberiyle sarsıldı.

Takata havayastığı patladığı zaman dışarıya sert parçalar saçıyor ve havaya savrulan parçalar birer şarapnel gibi ölümcül yaralara neden olabiliyor. Ağırlıklı olarak ABD pazarında büyük sorun yaratan Takata, Avustralya başta olmak üzere pek çok farklı ülkede de geri çağırmaların ana nedenlerinden birisi olmayı sürdürüyor.

toyota

Toyota’nın En Karanlık Gecesi!

Aslında sorun doğrudan Toyota bazlı değil ve taşeron şirket kaynaklı. Yine de gerekli testleri yapmak bu parçaları kullanmayı tercih ettiği için Japon dev, öyle veya böyle tüm sorumluluğu üstlenmek zorunda. Söz konusu operasyon, yüzlerce milyon dolardan fazla gidere neden oldu. Şirketin en büyük şansı, ölümcül vakaların yaşanmaması. Aksi takdirde, üretici milyar dolarlarca tazminat ödeyebilirdi. Milyarlarca dolardan çok daha önemlisi masum insanlar, canlarını kaybedebilirdi. Zira insan hayattı, milyarlık birim olsa bile hiçbir kur-parite ile ödenemez ve geri alınamaz.